Aftrap Gelredome - stadion met vele doelen

ARNHEM, 25 MAART. Met een lasershow, een optreden van zanger Marco Borsato en de voetbalwedstrijd Vitesse-NAC wordt vanavond stadion Gelredome in gebruik genomen.

Als enige voetbalstadion in de wereld beschikt het Arnhemse complex over een verplaatsbare grasmat. Binnen drieëneenhalf uur kan het stadion, dat ook over een beweegbaar dak beschikt, worden getransformeerd in een evenementenhal.

Het multifunctionele complex, dat plaatsbiedt aan 26.600 toeschouwers, heeft 160 miljoen gulden gekost. Verschillende overheden droegen in totaal zestig miljoen gulden bij aan de bouwsom, in de verwachting dat het Gelredome voor de regio Arnhem zal uitgroeien tot een “katalysator van economische en sociale revitalisering”. De rest van het geld is afkomstig van banken en van zogenoemde 'founders', bedrijven als Nuon, Ohra en Bavaria.

Vitesse draagt jaarlijks 7,3 miljoen gulden bij aan de exploitatiekosten van het Gelredome. Met concerten en andere evenementen moet ten minste 12 miljoen gulden worden verdiend om de begroting sluitend te krijgen. Het complex zal onderdak bieden aan popconcerten, muziekuitvoeringen, ijsshows, beurzen, feesten en partijen.

Zaterdag treedt in het Gelredome de Engelse popgroep Spice Girls op. De komende maanden staan verder nog de Backstreet Boys, de opera Aïda en de EO-jongerendag op het programma. Vitesse-voorzitter K. Aalbers is de drijvende kracht achter het nieuwe stadion.