WTO: beperkt effect Aziëcrisis op wereldhandel

ROTTERDAM, 24 MAART. De financiële crisis in Azië zal dit jaar de groei van de wereldhandel remmen, maar leidt niet tot een depressie in de wereldeconomie en een fors verlies aan arbeidsplaatsen in het Westen. Dat concludeert de Wereldhandelsorganisatie (WTO) in haar jaarlijkse verslag over de wereldhandel dat gisteren is gepubliceerd.

De wereldhandel groeide vorig jaar met een forse 9,5 procent. Voor dit jaar zal dit cijfer ongeveer 2 tot 3 procentpunt lager uitkomen, verwacht de WTO. De groei in 1997 was de op een na grootste van de laatste twintig jaar. Alleen in 1994 was de groei met zo'n 10 procent nog krachtiger.

Het aandeel in de wereldhandel van de vijf landen die het zwaarst zijn getroffen door de crisis (Zuid-Korea, Maleisië, Thailand, Indonesië en de Filipijnen) is 6 tot 7 procent. Meer dan de helft van hun handel zich af binnen de eigen regio. Daardoor zullen de gevolgen van de crisis zich vooral beperken tot Azië.

De WTO, een organisatie van 132 landen met bevoegdheden om handelsgeschillen te beslechten, verwacht herstel van de economiën in de getroffen Aziatische landen door toename van de export uit die landen. Hun munten zijn fors in waarde gedaald, waardoor hun producten relatief goedkoper zijn geworden.

De handelsorganisatie noemt de vrees van Westerse industrielanden dat goedkope importproducten uit Azië hun lokale markten overstromen, met nadelige gevolgen voor de eigen industrie en de werkgelegenheid, “grotendeels ongerechtvaardigd”. De Verenigde Staten betrokken vorig jaar slechts 8,6 procent van hun import uit de vijf getroffen landen, de vijftien lidstaten van de Europese Unie slechts 2,5 procent.

De WTO verwacht wel dat sommige niet nader genoemde industrieën met overcapaciteit in de vijf Aziatische landen hun export fors kunnen verhogen, met mogelijk gevolgen voor de concurrentie in het Westen. Ook Japan, dat al leidt onder een recessie, heeft mogelijk meer last van de crisis dan andere industrielanden. Japan betrok 16,5 procent van zijn import uit de vijf getroffen landen.

Topman Renato Ruggiero van de WTO riep gisteren de leden van de WTO op geen handelssancties te gebruiken om eigen standpunten over arbeidsverhoudingen, milieu of ethiek kracht bij te zetten. Hij doelde daarmee op een critici in de Verenigde Staten die een embargo zouden willen opleggen aan bepaalde “wilde” landen. “Er is geen magische kogel met de naam sancties”, zei Ruggiero bij een lezing in Genève. “Eenzijdige maatregelen of sancties zullen geen enkel land overtuigen van de normen die een ander land hanteert.”

De waarde van de wereldhandel in 1997 bedroeg 6.500 miljard dollar, waarvan 5.300 miljard dollar aan goederen en 1.200 miljard dollar aan diensten. Wegens de hoge dollarkoers is de wereldhandel in geld uitgedrukt minder hard gegroeid dan in volume.