Westen snel door Moskou gerustgesteld

LONDEN, 24 MAART. In het Westen is gisteren terughoudend gereageerd op het ontslag van de voltallige Russische regering door president Boris Jeltsin. Algemeen heeft men zich laten geruststellen door de mededeling in Moskou dat het buitenlandse en economische beleid niet wordt veranderd.

De beslissing van Jeltsin kwam onverwachts en Westerse regeringen tastten aanvankelijk net zo in het duister over Jeltsins bedoelingen als politieke kringen in Rusland zelf. Vanuit Ghana, waar president Clinton op bezoek is, liet het Witte Huis weten Moskou om opheldering te hebben gevraagd. De verbazing was algemeen. “De toestand is heel, heel moeilijk te analyseren”, zei de Duitse minister van Buitenlandse Zaken, Kinkel, in zijn eerste reactie.

Later gisteren werd alom geconcludeerd dat het ontslag van de regering-Tsjernomyrdin de betrekkingen van Moskou met het buitenland niet aantast en dat de nieuwe regering de hervormingen zal voortzetten. “Ik heb geen enkele reden om te veronderstellen dat het partnerschap dat we met Rusland opbouwen door iets negatiefs zal worden beïnvloed”, zei president Clinton. In Parijs werd gezegd dat men niet wil reageren op “een interne Russische aangelegenheid” en dat voor de Franse regering alleen belangrijk is dat president Jeltsin heeft gezegd dat het hervormingsproces doorgaat. In hoofdsteden als Londen, Rome, Tokio en Brussel werd op soortgelijke manier gereageerd.

In Warschau werd het vertrek van premier Tsjernomyrdin betreurd. Een woordvoerder prees de door Jeltsin ontslagen premier en zijn plaatsvervanger Tsjoebais om de “gematigde, zelfs vriendschappelijke” politiek die ze jegens Polen hebben gevoerd.

Het duidelijkst in zijn reactie was gisteren Aleksander Loekasjenko, de president van Wit-Rusland, die nooit een geheim heeft gemaakt van zijn diepe afkeer van hervormingen en van hervormingsgezinde leiders. Hij juichte het ontslag van Tsjernomyrdin en zijn ministersploeg toe. Verwijzend naar een van Jeltsins verwijten aan de regering, de achterstand bij de betaling van lonen en pensioenen, zei Loekasjenko: “Wat is het voor regering die de mensen niet betaalt? Laat ze nu de eindjes zelf maar aan elkaar knopen.” (Reuter, AFP)