'Warme deken' voor het gezin in nieuw Gelredome

In Arnhem is gisteravond het stadion Gelredome officieel geopend. Het is “het mooiste stadion van Europa.”

ARNHEM, 24 MAART. Het is niet zomaar een voetbalstadion. Het is een “multifunctioneel complex” voor het hele gezin. In Arnhem is de “wereld van de big smile geconcipieerd”, waar het publiek zich kan wentelen “in een warme deken van vermaak, geluk en opwinding”.

Aan grote woorden geen gebrek gisteravond, toen het Arnhemse stadion Gelredome officieel werd geopend. Op de tribunes zaten duizend genodigden, die negen sprekers aanhoorden, onder wie directeur J. Schraders van het Gelredome die het “concept van de big smile” uitlegde. “Het is een optelsom van aandacht, zorg en toewijding voor ons publiek. Gelredome is een vierdegeneratiecomplex, dat in Europa, zelfs in de hele wereld, zijn evenknie niet kent.”

Minister Wijers (Economische Zaken) was wat bescheidener, maar ook hij sprak over een “prachtig complex dat een spelverdelersfunctie kan vervullen voor de regio”. Wijers: “Het Gelredome is van groot belang voor de economische ontwikkeling van de streek. Het kan zorgen voor meer toeristen, meer werkgelegenheid, meer bezoekers aan de evenementen en voor een beter voetballend Vitesse, dat hier zijn thuiswedstrijden mag spelen.”

Economische Zaken heeft met een regionale investeringspremie van 7,5 miljoen gulden direct meebetaald aan het stadion. Het geld werd al in 1988 door het departement ter beschikking gesteld. Het zou nog tien jaar duren voordat het Gelredome daadwerkelijk kon worden opgeleverd. Grote initiator was Vitesse-voorzitter Karel Aalbers. Hij werd gisteravond dan ook uitgebreid bewierookt. Wijers: “Gelukkig dat er mensen zijn die blijven geloven in hun dromen.” Het Gelredome heeft, als enige ter wereld, een verrijdbare grasmat en een beweegbaar dak. In eerste instantie zou het gebouwd worden door een Duits consortium, maar dat haakte af. Uiteindelijk was het een Nederlandse bouwcombinatie die het gebouw van 160 miljoen gulden aan de rand van Arnhem neerzette. Dat was overigens dertig miljoen gulden meer dan gepland. Het extra geld was onder meer nodig voor een klimaatbeheersingssysteem. Gisteravond was daar niet veel van te merken; in de loop van de avond kwam er een nevel boven de grasmat te hangen.

De bouwsom is voor een belangrijk deel opgebracht door de verschillende overheden, die in totaal een kleine zestig miljoen gulden in het Gelredome hebben gestoken. De rest van het geld is afkomstig van de banken en van zogenoemde 'founders', bedrijven als Nuon, Ohra en Bavaria.

Wat de exploitatie betreft speelt de profvoetbalclub Vitesse een cruciale rol: de circa dertien miljoen gulden die de seizoenkaarten, business seats en loges moeten opbrengen, wordt gelijkelijk verdeeld tussen de voetbalclub en het Gelredome. Bovendien betaalt Vitesse jaarlijks een huur van 800.000 gulden. Het stadion heeft dan nog een bedrag van zo'n twaalf miljoen gulden nodig. Dat moet worden verdiend met concerten en andere evenementen. Op het programma staan de komende maanden de Spice Girls, de Backstreet Boys, de opera Aïda en de EO-jongerendag.

Volgens voorzitter H. Kessler van de sectie betaald voetbal van de KNVB is het Gelredome het “mooiste stadion in Europa”, zo zei hij gisteravond. De andere sprekers vielen hem bij. Staatssecretaris Terpstra (Sport) noemde Vitesse-voorzitter Aalbers een “kanjer”, en het Gelredome “een stimulans voor de sport in de regio”. Aalbers zelf, de laatste spreker, sprak over zijn eigen “tamelijk wilde ideeën” en had het over “gezonde wisselwerking tussen een gek en zijn omgeving”. “De gek zorgt ervoor dat de omgeving de schroom afwerpt en de uitdaging aangaat. De gek maakt de omgeving zelfbewust.”