Vriesekoop dupe van conflict over kleding bij EK tafeltennis

ROTTERDAM, 24 MAART. Een conflict tussen marketingbureau Advantage en de Nederlandse tafeltennisbond (NTTB) over de kledingrechten van Bettine Vriesekoop is vanochtend in de kiem gesmoord.

Namens Advantage claimde directeur J. Kloppert de exclusieve rechten op het uitbaten van Vriesekoop tijdens de Europese kampioenschappen, eind april in Eindhoven. Hij verbood de 36-jarige Amsterdamse aanvankelijk in het landentoernooi te spelen, omdat de NTTB haar heeft verplicht de naam van EK-sponsor Schoonderbeek op het shirt te dragen. “Puur amateurisme van de tafeltennisbond”, foeterde Kloppert. Vanochtend bereikten Vriesekoop en Advantage een compromis, dat de nummer 9 van Europa volgens directeur Kloppert veel geld heeft gekost. “Bettine heeft een offer gebracht dat niet nodig was geweest als de bond zijn zaken beter had geregeld.”

De Belgische directeur stelt zich op het standpunt dat de NTTB de (tijdelijke) sponsor alleen heeft kunnen aantrekken door Vriesekoop als visitekaartje te hanteren. Het schoonmaakbedrijf is tevens sponsor van De Treffers' 70, de club van Vriesekoop. “Bettine moet eieren voor haar geld kiezen”, zegt Kloppert. “Ik heb een aparte overeenkomst met Vriesekoop gesloten voor het EK en ik bezit op grond daarvan de exclusieve rechten op haar, ook op de kleding die ze draagt. Ik kan er niets aan doen dat de bond achter mijn rug om een contract sluit met een andere sponsor. Dit had kunnen leiden tot een rechtszaak.”

Volgens Vriesekoop geldt de overeenkomst met Advantage alleen voor het individuele toernooi op het EK. Zij heeft bovendien het recht bedongen zelfstandig sponsors te mogen werven in ruil voor een commissie van twintig procent. Zij had de overeenkomst tussen de NTTB en Schoonderbeek dan ook gemeld aan Advantage, dat het afgesproken honorarium echter niet aan de tweevoudig Europees kampioene wilde uitkeren. “Het lijkt erop alsof Kloppert over de rug van Vriesekoop zijn gelijk wil halen”, zegt T. van Happen, manager van het Nederlandse team. “Dat is op zijn zachtst gezegd niet netjes. De bond heeft Advantage twee weken geleden in een brief laten weten dat de kledingrechten bij ons liggen. Dat is vervolgens nog eens door onze advocaat bevestigd. Tot op heden heeft Kloppert niet gereageerd.”

Het antwoord op de cruciale vraag wie over de kledingrechten van de spelers beschikt, is ook van belang voor de positie van Danny Heister en Trinko Keen. De kopmannen van het Nederlandse team eisten het recht tijdens de EK de naam van hun privé-sponsors op het shirt te dragen. “We hadden tot 1 maart de tijd een sponsor te vinden”, legt Van Happen uit. “Dat is ons gelukt en Heister en Keen conformeren zich nu aan de afspraken die zijn gemaakt tussen de bond en de EK-sponsor.”

Volgens Kloppert heeft Advantage de bond wel degelijk gewezen op zijn verplichtingen. “Van Happen moet niet zeuren. Hij weet heel goed wat er over de kledingrechten staat in de overeenkomst tussen Advantage en de NTTB. Hij heeft Bettine in de problemen gebracht door toch een contract met een andere sponsor af te sluiten. De bond had zich moeten realiseren dat de EK niet doorgaan als Advantage zich vandaag had teruggetrokken. Ik denk dat de NTTB veel heeft uit te leggen aan Vriesekoop.”

    • Robèrt Misset