Veertig pct aandeelhouders KBB: bod te laag

AMSTERDAM, 24 MAART. Ruim veertig procent van de aandeelhouders van warenhuisconcern KBB vindt het overnamebod van Vendex (145 gulden per aandeel) te laag. Dat heeft directeur P.P.F. de Vries van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) gisteren gezegd in een toelichting op het jaarverslag.

Twee weken geleden had de vereniging, die een protestactie heeft opgezet, nog maar twintig procent van de aandeelhouders achter zich geschaard.

Volgens De Vries is het bod van Vendex (ondermeer V&D, America Today, Kijkshop) gebaseerd op de huidige slechte winstgevendheid van KBB (Bijenkorf, Hema, Praxis) en niet op het winstpotentieel, dat gezien de lopende reorganisaties veelbelovend is. De waardering door Vendex greep plaats toen, volgens VEB, “een zwak management” KBB bestuurde. De Vereniging vertrouwt erop dat sterke bestuurders KBB een gezonde toekomst kunnen bieden.

In drie jaar tijd denkt Vendex zo'n 80 miljoen gulden extra te verdienen door de samenvoeging van de twee giganten.

VEB stelt dat het aandelenpakket meer waard zou zijn als Vendex de bijna 600 miljoen gulden, die als stille reserves in de winkelpanden zitten, had meegewogen. Ook denkt de vereniging dat de 'link' met de beursfraudezaak het bod van Vendex negatief heeft beïnvloed. Een beleggingsclub rondom een van de hoofdverdachten in de beursfraudezaak, Adri S, is aandeelhouder evenals het Philips Pensioenfonds. Diens inmiddels ontslagen adjunct-directeur beleggingen is eveneens een verdachte in het beursschandaal.

De Vries: “Wij richten onze pijlen niet op Vendex maar op KBB. Zij moet ervoor zorgen dat hun beleggers een mooie prijs voor hun aandelen krijgen. Een redelijke prijs is aanzienlijk hoger dan het huidige bod.” Eerder sprak de verenigingsdirecteur van een “kruideniersbod”. De tegenstanders zijn vooral institutionele beleggers, waaronder Delta Lloyd. Ook particulieren sluiten zich nu aan bij de VEB-actie. De Vries kan zich niet voorstellen dat Vendex genoegen zal nemen met een belang van tweederde.

Woordvoerders van Vendex en KBB willen niet op de zaak ingaan. Zij verwijzen naar het biedingsbericht dat in de tweede helft van april moet verschijnen.

Behalve op het overnamebod van Vendex op KBB uitte VEB ook kritiek op de voorstellen van staatssecretaris Vermeend (Economische Zaken) om optieregelingen zwaarder te belasten. De Tweede Kamer zal deze voorstellen waarschijnlijk binnenkort goedkeuren.

De oorspronkelijke doelsteling hiervan was om de exorbitante financiële voordelen aan topmanagers, door premier Kok “exhibitionisme” genoemd, aan banden te leggen. De Vries vindt dat Vermeend met het zwaarder belasten van opties zijn doel voorbij schiet. “Wat overblijft, is een ordinaire fiscale verzwaring, die ook personeel van bedrijven kan treffen.”

Ook over de veertig aanbevelingen van de Commissie-Peters om de zeggenschap van de aandeelhouders te vergroten, is de VEB niet zonder meer tevreden. Voorzitter P. Zwart vond de aanbevelingen nogal vrijblijvend waardoor navolging van 32 van de 40 punten niet veel hoeft te betekenen. “Het beeld kan lijken op dat van een gymnasiast, die een vier voor Latijn compenseert met een negen voor lichamelijke oefening.”

De VEB wil met name dat bedrijven de aanbeveling van de commissie volgen om certificering van aandelen te schrappen en het structuurregiem op de helling te zetten. Bij dit laatste is coöptatie van belang, waarbij zittende commissarissen hun raad zelf aanvullen. Zwart zag in bestrijding van “ongecontroleerde coöptatie” een grote taak voor een nieuw kabinet weggelegd.

De Vries vindt dat er eind dit jaar moet worden gekeken of er daadwerkelijk iets is gedaan aan het vergroten van de macht van de aandeelhouder. “Anders moet wettelijke dwang ernstig worden overwogen.”

Grote kritiek heeft de VEB ook op de gang van zaken rond emissies en beursintroducties. De verenigig doet beursbedrijf Amsterdam Exchanges tien aanbevelingen om de informatievoorziening voor beleggers te verbeteren.