Uitgever Random naar Bertelsmann

ROTTERDAM, 24 MAART. Het Duitse mediaconcern Bertelsmann koopt Random House, de grootste boekenuitgever in de Verenigde Staten. Dat is gisteren in München bekendgemaakt.

Naar verluidt legt het Duitse mediaconcern daarvoor 1,3 miljard dollar, ruim 2,6 miljard gulden, op tafel. Voor Bertelsmann is de overname een belangrijke uitbreiding op de Amerikaanse markt. Het bedrijf is er al sinds 1977 eigenaar van boekenuitgever Bantam Doubleday Dell. De nieuwe aanwinst moet een rol spelen in het plan van Bertelsmann om een on-line boekenclub op te zetten in concurrentie met nieuwe elektronische aanbieders als Amazon.

Random House (dat boeken uitgeeft van bestseller auteurs als Michael Crichton, Norman Mailer en paus Johannes-Paulus II) is met een omzet van naar schatting 1,2 miljard dollar de belangrijkste uitgever van boeken in de Verenigde Staten, gevolgd door Penguin/ Putnam dat in handen is van het Britse Pearson, en Bantam. Bertelsmann verwacht geen problemen met de Amerikaanse antitrust-autoriteiten, ondanks het feit dat de nummer een en nummer drie van de boekuitgevers in handen van één concern komen. “Anders hadden we de transactie niet afgesloten”, zei Peter Olson, hoofd van de Noord-Amerikaanse boekendivisie van Bertelsmann tegenover persbureau Reuters.

Met de overname van Random House zijn nu de grootste Amerikaanse uitgevers van consumentenboeken in niet-Amerikaanse handen. Op de Amerikaanse markt van informatie voor professionals domineren al buitenlandse partijen als het Canadese Thomson en de Europese uitgevers Reed Elsevier en Wolters Kluwer.