TU-studente wil wethouder worden voor Delftse jeugd

De 21-jarige Astrid Janssen van Studenten Techniek in Politiek wordt wethouder in het college van Delft.

ROTTERDAM, 24 MAART. In Delft ketsten de afgelopen weken meerdere opties voor de vorming van een college af. De PvdA die haar verkiezingsoverwinning wilde verzilveren, had uiteindelijk nog één optie over om de VVD buiten de deur te houden. Een college met GroenLinks, D66 en de Studenten Techniek in Politiek (STIP). De partijen zijn het eens geworden en Delft krijgt een 21-jarige studente civiele techniek als wethouder.

Astrid Janssen werd op 4 maart als tweede op de lijst van STIP gekozen tot lid van de gemeenteraad in Delft. Omdat fractievoorzitter Mirik Castro na de zomer weer verder wil met zijn studie, viel de keus voor het wethouderschap op de uit Sittard afkomstige Janssen. “Van tevoren had ik er totaal geen rekening mee gehouden dat ik wethouder zou kunnen worden, maar ik zal me nu goed gaan voorbereiden”, zegt Janssen.

U bent nu vierdejaars studente civiele techniek. Is een studie wel te combineren met een baan als wethouder?

“Nee. Ik word weliswaar een deeltijdwethouder, maar mijn studie civiele techniek zal ik voor twee jaar neerleggen. Over twee jaar neemt een ander in de partij de post van mij over. De raadsleden worden ieder jaar gewisseld. We hebben afgesproken dat een wethouder twee jaar blijft zitten.”

Over welke bestuurlijke ervaring beschikt u?

“Ik heb bij studentenvereniging Sint Jansbrug in Delft in verschillende commissies gezeten en ik heb in het bestuur gezeten van een vereniging voor internationale samenwerking. Ik zal door de gemeente als wethouder worden ingewerkt. Dossierkennis moet ik zelf vergaren, maar ik zal daarbij worden ondersteund door mijn partij.”

De onderhandelingen over de portefeuilles zijn nog niet afgerond. Welke posten ambieert u in het college?

“Wij willen vooral iets doen voor alle jongeren in de stad. We zijn er niet alleen voor de studenten. Het college moet niet steeds kleine dingen doorvoeren, maar er moet een integraal jongerenbeleid komen. De kansen voor jongeren, en dan heb je het vooral over probleemjongeren, moeten sterk worden verbeterd. Ik wil ook iets met het thema Kennisstad Delft doen.”

Bent u niet bevreesd dat de gevestigde partijen zich tegen u keren?

“Nee. We zullen in het college goed gaan samenwerken, dit zal geen vechtcollege worden. De VVD is wel boos, maar die zitten in de oppositie.”

Gaat u verhuizen nu u wethouder wordt en een salaris van de gemeente krijgt?

“Nee, ik woon in een studentenhuis met tien anderen en daar zal ik blijven wonen. Een deeltijdwethouder krijgt ook niet het hele bedrag. Bovendien zal ik een deel van het salaris aan de partij geven. We hebben nog niet afgesproken hoeveel dat zal zijn.”

    • Koen Greven