Strijd over kaarten WK voetbal verhardt

BRUSSEL, 24 MAART. De Europese Commissie gaat maatregelen nemen tegen de organisatie van het WK voetbal in Frankrijk. Het CFO kan rekenen op een boete oplopend tot 10 procent van de opbrengst van de kaartverkoop omdat het comité weigert de overgebleven toegangsbewijzen uitsluitend aan andere landen beschikbaar te stellen.

Volgens de Europese Commissie heeft de organisatie bij de verkoop de voetballiefhebbers buiten Frankrijk ernstig gediscrimineerd. In totaal kunnen 2,5 miljoen mensen de wedstrijden bekijken. De Fransen hebben van de beschikbare toegangsbewijzen het grootste gedeelte gekregen.

De commissie stelde vorige week dan ook voor 160.000 nog onverkochte kaarten onder de andere landen te verdelen. Het CFO heeft voorgesteld 50.000 kaarten voor de diverse bonden beschikbaar te stellen. De resterende 110.000 tickets zijn voor de vrije verkoop inclusief Frankrijk. Telefonisch zouden deze toegangsbewijzen aan de man moeten worden gebracht.

“Dat is onvoldoende”, zei een woordvoerder van Europees commissaris Karel van Miert, die toeziet op naleving van het mededingsrecht. “De organisatie van het WK heeft ons vandaag gebeld met de mededeling dat ze niet akkoord kon gaan met het verkoop van de overgebleven kaarten alleen buiten Frankrijk. We zullen nu onze maatregelen moeten nemen.”

De Europese Commissie kan een boete opleggen, maar gezien de duur van een dergelijke procedure onderzoekt de commissie andere mogelijkheden. “Een mogelijkheid is verbod op de verkoop van de overgebleven kaarten via het Europese Hof van Justitie”, aldus Rating.

Van alle WK-toegangsbewijzen is 37 procent direct in Frankrijk verkocht, 21 procent is naar de nationale voetbalbonden gegaan, 5,4 procent naar de reisbureaus en 4,8 procent naar eregasten en politici. Door de gehanteerde verdeelsleutel onstond grote onvrede bij de deelneemende landen. Voor de drie groepswedstrijden van Oranje tegen België, Zuid-Korea en Mexico kreeg de Nederlandse voetbalbond respectievelijk 8.000, 6.000 en 3.600 kaarten, terwijl er twee keer zoveel aanvragen zijn binnengekomen. Ook Duitsland, Denemarken, Engeland, Belgie en Schotland zijn ontevreden over de verdeling. (Reuters)