Dit is een artikel uit het NRC-archief

Politiek

SERGEJ KIRIJENKO; Onervaren

MOSKOU, 24 MAART. Omdat zijn dochtertje jarig was, had Sergej Kirijenko zich voorgenomen gisteren vroeg naar huis te gaan. Maar toen de 35-jarige minister van Energiezaken 's ochtends op zijn werk arriveerde, bleek hij per presidentieel decreet te zijn benoemd tot waarnemend premier van Rusland.

“Mijn benoeming heeft velen verbaasd”, zei de technocraat op zijn eerste persconferentie. “Mijzelf in de eerste plaats.”

De taak van Kirijenko is die van kabinetsformateur: nu Boris Jeltsin als een almachtige tsaar zijn regering naar huis heeft gestuurd, moet hij een lijstje van kandidaat-ministers voordragen.

De onbekende, onervaren en op het eerste gezicht nog wat onzekere Kirijenko zelf? Jeltsins woordvoerder noemt hem “de meest voor de hand liggende en sterkste kandidaat”, maar als his masters voice kon hij moeilijk iets anders zeggen. De grootste fractie in de Doema, die der communisten, heeft Kirijenko al gewogen en te licht bevonden.

De kalende, bebrilde minister lijkt inderdaad een lichtgewicht. “Het minst bekende lid van het kabinet”, oordelen de waarnemers. De televisiejournaals hadden moeite archiefbeelden van hem te vinden, want in de acht maanden dat hij op het departement rondloopt had hij slechts twee keer het nieuws gehaald. “Een saaie figuur”, meende een televisiecommentator.

Sergej Kirijenko is op 27 juli 1962 geboren in Soechoemi aan de Zwarte Zee. In 1984 studeerde hij af als ingenieur aan het Instituut voor Watertransport in Ruslands derde stad, Gorki (nu Nizjni Novgorod). Een blauwe maandag leidde hij een cel van de communistische jeugdorganisatie Komsomol op een scheepswerf aan de Wolga, maar toen de Sovjet-Unie instortte werd hij bankier, en later directeur van een oliebedrijf.

Vice-premier Boris Nemtsov kent Kirijenko al vijftien jaar. Hij vindt hem “een bekwaam bestuurder, die openstaat voor compromissen”. Nemtsov haalde Kirijenko als vertrouweling in juli 1997 naar Moskou als zijn plaatsvervanger op het ministerie van Energiezaken. Toen hij eind vorig jaar minister werd, maakte hij bloednerveus en met knikkende knieën zijn opwachting bij Jeltsin.

Omdat Kirijenko overwicht en charisma mist, verwacht bijna niemand dat hij premier wordt. “Hij is a-politiek”, aldus de krant Segodnja vanmorgen. Een ideale kabinetsformateur, dat wel. Maar meer ook niet - al houden sommige kranten, gezien de grilligheid van Jeltsin, een slag om de arm.