Selectie; Televisie

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Een in onbruik geraakte spoorlijn tussen Antwerpen en het Duitse Ruhrgebied moet volgens de Belgen intensief voor het goederenvervoer worden gebruikt. De spoorlijn moet op korte termijn de Belgische variant worden van de Nederlandse Betuwelijn. Verder een portret van de Russische president Jeltsin die ook wel tsaar Boris wordt genoemd vanwege zijn onbesuisde manier van regeren. Ned.2, 17.35-18.43u.

Save sex. In deze derde aflevering gaan drie jongens in een kledingzaak op zoek naar sexy kleren. Voor de spiegel vertellen ze waarom ze er nu voor meisjes sexy uitzien. Ned.2, 19.30-20.00u.

Netwerk. Reportage over het plan om de deelnemers aan Wereldkampioenschappen of Olympische Spelers een basisinkomen te garanderen. Goede sportprestaties zijn goed voor het imago van Nederland in het buitenland. Ned.1, 20.24-20.58u.

Waarom? Daarom! Discussie met ouders en kinderen over de bemoeienis van ouders met de seksuele ontwikkeling van hun kinderen. Afl.: Als de hormomen gaan gieren. Ned.1, 22.08-22.44u.

Nova. De filmklas van regisseur en sinds vanochtend Oscar-winnaar Mike van Diem volgde de uitreikingsceremomie in Los Angeles op de televisie. Ook een reportage over crimineel en vandalistisch personeel bij NedCar. Ned.3, 22.33-23.03u.

DOCUMENTAIRES

Histories. Op zondag 24 juni 1979 doet een man een gruwelijke ontdekking in een villa in het Belgische Sint Amandsberg. Hij vindt er de lijken van zijn vriend Roland Steyaert, diens vrouw, twee dochters en de verloofde van de oudste dochter. De slachtoffers zijn allemaal neergeschoten. Wat gebeurde er precies voor en na deze bloedige zondag? Een reconstructie. Belg.2, 20.30-21.15u.

Titanic: Untold Stories, Anatomy of a Disaster en The Investigation Begins. Maar liefst vier uur aandacht voor de bekendste schipbreuk uit de wereldgeschiedenis. In Anatomy of a Disaster gaat het om de feiten die leidden tot het zinken van het grootste plezierschip ooit. Aan bod komen ook de resultaten uit onderzoek dat al sinds 1912 voortduurt. Discovery, 21.00-01.00u.

Titanic. Ook de EO blikt terug op de ramp met de Titanic. Hier is de invalshoek een Amerikaans bedrijf dat in 1994 met behulp van een Frans expeditieschip een aantal voorwerpen uit het wrak heeft opgedoken. Ned.2, 21.30-22.20u.

Water week. Watercentrales, waterarchitectuur en een onderzoek naar het succes van de waterindustrie na privatisering. Ook de 'trucs' om de rekeningen van watergebruikers hoger uit te laten vallen. BBC2, 22.00-23.00u.

Close-up: Schatten van de aarde. Tweede deel in een drie-delige serie behandelt het diamant. Sommige diamanten zouden de eigenaar geluk en voorspoed brengen. Ned.1, 22.44-23.41u.

KINDERPROGRAMMA

Het klokhuis. Eerste aflevering van een tweeluik over de bijna 2000 jaar oude mummie van het 16-jarige Egyptisch meisje Sensaos. Voor het eerst in Nederland wordt de schedel van een mummie via de computer met een CT-scan zichtbaar gemaakt. Ned.3, 18.42-18.57u.

KUNST

Leuven centraal. De Nederlandse blinde cabaretier Vincent Bijlo praat over zijn bitterkomisch romandebuut Het instituut. Verder onder meer het boek Schertsen, schimpen en schateren over de geschiedenis van het lachen in de Zuidelijke Nederlanden en een reportage over de dansschool van Anne-Teresa de Keersmaeker. Belg.2, 21.15-22.00u.

Alles ist Boogie-Woogie. Portret van de Nederlandse schilder en pionier op het terrein van de abstracte schilderkunst Piet Mondriaan. Duitsl.3-West, 22.30-23.15u.

FILM

. Alice in Cartoonland (Walt Disney e.a., 1924-1926, VS). Achtste van vijftien uit te zenden afleveringen van 54-delige, zwijgende serie Alice Comedies die Disney tussen 1924 en 1926 maakte. Een live-action-meisje beleeft avonturen in een overigens getekende omgeving vol fantasie-wezens. De filmpjes zijn door het Nederlands Filmmuseum geconserveerd. Ned.3, 18.00-18.07u.

. The Piano (Jane Campion, 1993, Australië/Nieuw-Zeeland). Zie film-vooraf. Ned.3, 19.55-22.00u.

Monolith (John Eyres, 1993, VS). Merkwaardige SF-actiefilm. Agenten Bill Paxton en Lindsay Frost versus moordlustig buitenaards wezen. Ook met John Hurt. Veronica, 22.20-24.00u.

Simple Men (Hal Hartley, 1992, VS). Innemende derde speelfilm van de regisseur van The Unbelievable Truth, Trust en Amateur, over twee broers op zoek naar hun voortvluchtige vader, wordt bevolkt door spraakzame, filosoferende randfiguren en goedmoedige zielen die een beetje de kluts kwijt zijn. Duitsl.2, 0.15-1.55u., nagesynchroniseerd.

Nobody Lives Forever (Jean Negulesco, 1946, VS). Romantisch melodrama volgt vertrouwd stramien: John Garfield valt voor de rijke weduwe (Geraldine Fitzgerald) die hij wilde oplichten. Duitsl.1, 0.45-2.20u., zwart-wit, nagesynchroniseerd.

Lilies of the Field (Ralph Nelson, 1963, VS). Sidney Poitier kreeg Oscar voor hoofdrol in onverwacht succesvol, typisch 'hartverwarmend' drama. Hij helpt in Nieuw-Mexico Oostduitse nonnen een kapel te bouwen. BBC1, 1.55-3.30u., zwart-wit.

Malice (Harold Becker, 1993, VS). Thriller, waarin sterchirurg Alec Baldwin mogelijk een seriemoordenaar is, verloopt het eerste uur lachwekkend voorspelbaar, maar dan neemt het scenario ineens een totaal andere wending. Fraaie bijrol van Anne Bancroft. Duitsl.2, 2.10-3.50u., nagesynchroniseerd.

Kriegsgericht (Kurt Meisel, 1958, W-Duitsl.). Drie overlevenden van een gezonken Duitse kruiser worden verdacht van desertie. Met Karlheinz Böhm. Morgen, Duitsl.2, 9.03-10.25u., (zw)