Premier Kirijenko begint formatie Russisch kabinet

MOSKOU, 24 MAART. De gisteren benoemde waarnemend premier van Rusland, de 35-jarige Sergej Kirijenko, is vandaag begonnen met de formatie van een nieuw kabinet. Aan het begin van de middag werd duidelijk dat de demissionaire ministers van Buitenlandse Zaken (Jevgeni Primakov) en Defensie (Igor Sergejev) aanblijven. Gisteren ontsloeg Jeltsin zijn regering uit onvrede over het uitblijven van welvaartsgroei en de blijvende achterstand in het uitbetalen van lonen en uitkeringen.

De onervaren en kleurloze Kirijenko, die de veteraan Viktor Tsjernomyrdin voorlopig opvolgt, heeft net als Jeltsin gezegd dat Rusland zijn liberale economische koers niet zal verlaten. Het oplossen van de betalingscrisis heeft zijn hoogste prioriteit, net als het verlenen van belastinguitstel aan de olieconcerns die door de gedaalde olieprijzen dit jaar al 40 miljoen dollar minder hebben verdiend dan begroot. De schuld van de staat aan ambtenaren en gepensioneerden bedroeg op 1 maart 1,2 miljard dollar.

De Moskouse beurs heeft voorzichtig positief gereageerd. Na een aanvankelijke daling met zes procent sloot de Moscow Times-index - op basis van de vijftig belangrijkste noteringen - gisteren met één procent winst. Hoewel de grootste voorvechter van de vrije markt, Anatoli Tsjoebais, niet in de ministersploeg zal terugkeren, lijken de buitenlandse investeerders hoopvol gestemd over de voortgang van de hervormingen. Wel is de uitgifte van een staatsobligatie, waarmee Rusland zo'n 550 miljoen dollar hoopt binnen te halen, door de regeringswisseling uitgesteld. Kirijenko praat vandaag met zijn voorganger en de voorzitters van de Kamers van het parlement. Hij stelt een lijst met voordrachten op die hij Jeltsin voorlegt. “Ik selecteer vooral op professionaliteit”, aldus de premier ad interim. De Doema kan een kandidaat-premier weigeren, maar riskeert daarmee het uitlokken van vervroegde parlementsverkiezingen.

    • Frank Westerman