Ook hof veroordeelt 'zingende' politieman

DEN HAAG, 24 MAART. De zanger en ex-politieman Franklin K., bekend onder zijn artiestennaam Franklin Brown, is vanmorgen door het gerechtshof in Den Haag veroordeeld tot twee maanden voorwaardelijke gevangenisstraf wegens seksuele intimidatie van twee vrouwelijke agenten.

Tegen Franklin K. was vijf maanden cel, waarvan vier voorwaardelijk geëist, evenveel als de rechtbank in Rotterdam in juli vorig jaar vonniste. Volgens het OM heeft K. vijf vrouwelijke collega's lastiggevallen. Het hof achtte echter maar twee zaken bewezen.

De inmiddels ontslagen K. ging in hoger beroep om zijn eer en zangcarrière te herstellen. Volgens K. zou slechts sprake zijn van stoeipartijtjes, mede veroorzaakt door de “speelse en stoeierige” sfeer op het bureau Walenburgerweg in Rotterdam waar hij werkzaam was.

K. werd vrijgesproken van seksuele intimidatie van drie collega's, omdat hij hen volgens het hof niet tegen hun wil had aangeraakt. Bovendien zouden zij hem hebben aangemoedigd door hem erotisch getinte e-mails te sturen. Niet-zakelijke e-mails zijn sindsdien bij het Rotterdamse korps verboden.

Het hof verwijt de Rotterdamse politieleiding in het vonnis niet op tijd te hebben ingegrepen toen duidelijk werd dat de sfeer op de politiebureaus te losbandig werd.