Onderhandelingen over verkoop Mediaset na maanden mislukt; Liever Berlusconi dan Murdoch

Onderhandelingen van Silvio Berlusconi met Rupert Murdoch over verkoop van zijn tv-bedrijf zijn mislukt. Zelfs links Italië, dat Berlusconi hekelt wegens zijn dominante positie in de commerciële televisie, haalt opgelucht adem.

ROME, 24 MAART. Sinds hij in 1994 de politiek inging hebben tegenstanders van de Italiaanse mediamagnaat Silvio Berlusconi erop aangedrongen dat hij zijn tv-bedrijf Mediaset zou verkopen. Maar nu de onderhandelingen hierover met de Australische mediamagnaat Rupert Murdoch zijn afgeblazen, gaat er een zucht van verlichting door Italië.

“Liever Berlusconi dan Murdoch,” zei de voormalige hoofdredacteur van de linkse staatszender Rai Tre, Sandro Curzi, die kandidaat voor de Senaat is geweest namens de communistische partij.

Berlusconi heeft met zijn drie commerciële tv-zenders bijna vijftig procent van de kijkers. “Ik denk dat Mediaset in feite een belangrijk erfgoed van ons land is,” zei Massimo D'Alema, leider van de Democratische Partij van Links, de grootste partij in de regerende centrum-linkse coalitie. “Ik ben niet tegen akkoorden met buitenlandse ondernemers. Maar alles bij elkaar denk ik dat het uiteindelijk beter is dat de controle over dit bedrijf in Italiaanse handen blijft.”

Drie jaar geleden heeft Berlusconi ook met Murdoch onderhandeld, en begin dit jaar zijn op zijn voorstel de gesprekken hervat. Vorige week werd duidelijk dat er serieuze voorstellen op tafel lagen. Murdoch wil graag zijn aanwezigheid in de Europese tv versterken, Berlusconi zou met verkoop van zijn tv-zenders critici de mond snoeren die erop wijzen dat hij niets heeft gedaan aan zijn belangenverstrengeling als politicus, ondernemer en mediamagnaat.

Volgens Berlusconi's dochter Marina, die vice-president is van de overkoepelende holding Fininvest, werd aanvankelijk gesproken over deelname van Murdoch in Mediaset met een belang van 20 à 25 procent. Murdoch stelde volgens haar reconstructie voor alles over te nemen. Daarbij konden ze niet eens worden over de prijs. Murdoch heeft ongeveer zes biljoen lire (ruim zeven miljard gulden) geboden voor de 50,2 procent van Mediaset die in handen is van Berlusconi, maar Berlusconi vroeg twintig procent meer.

Vrijdagavond, toen duidelijk werd dat de onderhandelingen waren afgebroken, zei Berlusconi dat het geld niet de doorslag heeft gegeven. “Ik heb neen gezegd om redenen van het hart,” zei hij. “De tv is mijn schepping.”

Bovendien hebben zijn twee oudste kinderen, die binnen Fininvest werken, fel gepleit tegen verkoop. Zij wilden binnen het familiebedrijf blijven werken. “Het alternatief zou zijn geweest een financiële holding te hebben met veel geld om te investeren, maar niets om op te bouwen. Of de wereld rondreizen en de centen van papa uitgeven. Dat zijn twee hypotheses die me eerlijk gezegd niet interesseren,” zei de 31-jarige Marina Berlusconi. Ook de top van Mediaset was tegen verkoop.

“Ik heb de indruk dat Berlusconi een punt heeft gescoord,” zei Maurizio Costanzo, een populaire presentator en netmanager van Berlusconi's zender Canale Cinque. “Het is okee om Europa binnen te gaan, maar hier probeerde Europa bij ons binnen te komen.”

Uit angst voor buitenlandse controle over de helft van het Italiaanse tv-aanbod heeft links zich dit keer achter Berlusconi geschaard. Maar volgens D'Alema betekent dat niet dat Berlusconi niet zijn belangenconflict zou kunnen oplossen door een deel te verkopen aan andere Italiaanse ondernemers en zo zijn controle op de commerciële tv te verminderen.

    • Marc Leijendekker