Omzet KPMG boven 1 miljard

AMSTERDAM, 24 MAART. KPMG, de grootste accountants- en adviesorganisatie van Nederland, heeft in 1997 voor het eerst een omzet bereikt van meer dan een miljard gulden. Dat is een toename van 123 miljoen gulden ten opzichte van het jaar daarvoor.

Bestuursvoorzitter R. Koedijk zei dit vanmorgen bij de presentatie van de jaarcijfers. De omzet in de accountancy steeg met 13,4 procent. “Het is autonome groei,” zei Koedijk. “We verlenen vooral meer bijzondere diensten, zoals due diligence werk en begeleiding van ondernemingen bij fusies en overnames.” In de consultancy steeg de omzet van KPMG met 14,7 procent. Daar zit de groei vooral in de advisering op IT-gebied. Het aandeel van consultancy, inclusief belastingadvies, in de totale omzet kwam in 1997 net als het jaar ervoor uit op 48 procent.

De netto toegevoegde waarde van KPMG nam ten opzichte van 1996 toe met 68,2 miljoen tot 553,5 miljoen gulden. Dat is 55,2 procent van de omzet. Het gemiddeld honorarium per medewerker steeg met 5000 gulden tot 240.000 gulden.Werving van goedopgeleide mensen is voor KPMG, net als voor de andere accountants- en adviesorganisaties, het grootste probleem.