Midden-Oosten (3)

Het klinkt toch enigszins absurd indien, zoals de commentator in het hoofdartikel 'In Har Homa' suggereert (18 maart), terwijl de Israelische premier Netanyahu op olifantspoten mag rondstappen, de rest van de wereld op kousenvoeten zou moeten rondlopen, om de gevoelens van de olifant niet te kwetsen.

De provocatie ligt niet in EU-vertegenwoordiger Cooks stap, de provocatie lag er al, door de bouwactiviteiten die Netanyahu's regering daar begon.

Het is de verdienste van Cook om de Har Homa-kwestie weer op de kaart te zetten, de directe aanleiding tot de huidige impasse in het vredesproces. Het klinkt ook wat absurd dat Cook wel in het gebied rondgeleid zou mogen worden door de Israeliërs en niet door Palestijnen, tot wier grondgebied het behoort.

De media zouden er verder beter aan doen Har Homa liever aan te duiden als Jebel Abu Ghneim, zolang het terrein officieel nog tot Arabisch gebied behoort. Tussen de huidige, als gevolg van eerdere nederzettingspolitiek opgerekte bebouwingsgrens van zuidoost-Jeruzalem en het omstreden gebied ligt nog altijd een zone van naar ik schat om en nabij 2 km.

    • Neil van der Linden