Lovers begint later met forensentrein

DEN HAAG, 24 MAART. Lovers Rail zal waarschijnlijk niet in mei kunnen beginnen met forensentreinen op de trajecten Utrecht-Hilversum en Leiden-Den Haag, zoals eerder de bedoeling was. De Lovers-treinen zullen nu wellicht pas in september gaan rijden. Dit heeft Lovers-directeur P. Sul verklaard.

Volgens Sul is mei niet haalbaar omdat de aanpassing van het Lovers-materieel aan de Nederlandse veiligheidseisen meer tijd in beslag neemt dan aanvankelijk was voorzien. “Er is op het ogenblik bovendien een tekort aan materieel in Europa”, aldus Sul.

De Lovers-directeur leek zelf niet bijster zwaar te tillen aan het mogelijke uitstel. “We kunnen ook heel goed beginnen in het nieuwe forensenseizoen in september.”

Vorig jaar moest Lovers-Rail de diensten op het traject Amsterdam-Haarlem ook al uitstellen. Tot dusverre rijden er alleen Lovers-treinen tussen Amsterdam en IJmuiden. Wel zal vanaf aanstaande vrijdag de zogeheten 'Lovers Rail Keukenhof Expres' tussen Amsterdam, Lisse en Leiden in bedrijf komen. Ook deze verbinding werd ongeveer een jaar uitgesteld.

Aanvankelijk had de eerste trein op dit traject al op 27 maart vorig jaar moeten rijden. Ook houdt Lovers nu vast aan het voor eind mei geplande begin van de lijn Amsterdam-Haarlem.

De toekomst van Lovers Rail is nog enigszins onzeker. In een nog niet gepubliceerde nota over privatisering in het spoorvervoer van het ministerie van Verkeer en Waterstaat staat dat de Nederlandse Spoorwegen (NS) tussen het jaar 2000 en het jaar 2008 het alleenrecht moeten krijgen om intercity's en sneltreinen te exploiteren. Dit tot woede van Lovers Rail. Wel zou Lovers Rail vanaf 2000 kunnen meedingen naar concessies op regionale lijnen.

Lovers heeft al aangekondigd met forse schadeclaims te zullen komen als het ministerie de eerder verleende concessies aan Lovers niet gestand zou doen. De huidige vergunningen van Lovers gelden volgens Sul voor onbepaalde tijd. Sul wees er vanmorgen op dat de overheid compensatieplichtig is. “Onze claims zouden tot 200 miljoen gulden kunnen oplopen”, aldus de Lovers-directeur.