Japan wil mobiel bellen via luchtschepen

ROTTERDAM, 24 MAART. Japan gaat de komende jaren tweehonderd luchtschepen gebruiken als goedkoop alternatief voor dataverkeer via de satelliet. In de plannen, die gisteren werden onthuld, gaat het om schepen met een lengte van 260 meter die op een hoogte van 20 kilometer boven het land moeten zweven, beladen met telecommunicatie-apparatuur. Het systeem zou in het jaar 2005 klaar moeten zijn.

Het zogenoemde Skynet is bruikbaar voor mobiele telefoons en draagbare internet-computers voor een fractie van de kosten van communicatie via satelieten. Het lanceren en uitrusten van een luchtschip kost ongeveer 80 miljoen gulden, een tiende van de prijs van een satelliet. Bovendien kan een luchtschip langer functioneren dan een sateliet en zijn de luchtschepen makkelijker te onderhouden.

Skynet wordt ontwikkeld door een commissie van het Japanse ministerie van post en telecommunicatie met medewerking van wetenschappers, de Japanse PTT en andere telecom-bedrijven als NEC, Hitachi en Mitsubishi.

Volgens een woordvoerder van het ministerie hebben luchtschepen het voordeel dat de verzonden data minder afstand hoeven af te leggen in vergelijking met dataverkeer via satellieten. Die satellieten bevinden zich op 36.000 kilometer van de aarde.

“De technologie moet in het jaar 2002 beschikbaar zijn”, zei de woordvoerder.

De luchtschepen halen hun energie uit zonnecellen. Aanvankelijk was sprake van dertig luchtschepen, maar door de explosie in de mobiele telefonie is dat aantal verhoogd tot maximaal tweehonderd.