Geen gevolg voor banen; Britse Delta wil Holec overnemen

ROTTERDAM, 24 MAART. De Britse industriële groep Delta wil Holec Holland uit Hengelo overnemen. De overname zal geen gevolgen hebben voor de werkgelegenheid bij het bedrijf. Ook komt de bouw van een nieuw bedrijvencomplex in Hengelo volgens Holec (1720 werknemers) niet op de tocht.

Holec (fabrikant en leverancier van elektriciteitssystemen) zal onder eigen naam blijven bestaan. De grootaandeelhouders van Holec, UBS Capital en een drietal Britse pensioenhouders onder de naam Cinven, moeten de overname nog goedkeuren. Ook zal de overname worden voorgelegd aan de mededingingsautoriteiten. Delta is vele malen groter dan het verzelfstandigde Begemann-onderdeel Holec. Het bedrijf is vooral gespecialiseerd in laagspanningsprodukten en kabelactiviteiten. In 1997 behaalde Delta (12.000 werknemers) een omzet van drie miljard gulden en een bedrijfsresultaat van 200 miljoen.

Holec Holland is een toonaangevende fabrikant en leverancier van componenten en systemen voor de elektrische energietechniek. Het bedrijf is met name gespecialiseerd in producten voor elektrische energie op het gebied van midden- en laagspanning. Holec boekte vorig jaar een bedrijfsresultaat van ruim 35 miljoen op een omzet van 350 miljoen. Circa 45 procent van de omzet van Holec komt uit het buitenland.

Het is de bedoeling dat de nieuwe combinatie zich vooral gaat richten op internationale expansie. Holec heeft goede marktposities in Nederland, Scandinavië en Oost-Europa, terwijl Delta sterk is in Groot-Brittannië, Maleisië en Hongkong. De activiteiten sluiten goed bij ekaar aan. “Een pracht van een combinatie”, noemt president-directeur van Holec ir. G.A. Declercq het samengaan van beide bedrijven “We vullen niet alleen elkaars markten aan, maar ook elkaars producten.”

Vorig jaar september werd een introductie van Holec Holland op de Amsterdamse effectenbeurs afgelast. De belangstelling onder beleggers was zo gering dat ABN Amro Rothschild, die de beursgang leidde, de operatie afblies. Eerder had de bank al besloten tot uitstel van de introductie. In beleggerskringen werd gesproken over “een afgang.”. Het Hengelose elektrotechnische concern ging mokkend akkoord met de beslissing van de banken de beursgang af te blazen. Maar de gedachte aan een beursgang is nooit helemaal weggeëbd. Het bedrijf zei opnieuw naar de beurs te willen gaan wanneer Holec over een langere periode goede resultaten zou kunnen laten zien en mede daardoor in staat zou zijn het slechte imago als ex-Begemann-dochter voorgoed weg te poetsen. Met de overname door Delta krijgt Holec volgens directeur Declercq nu alsnog de beursgang waar het al jaren naar verlangt. “Na de flop van de introductie op de Amsterdamse beurs in 1997 groeide het pessimisme of we ooit nog naar de beurs konden”, licht de Holec-topman toe. “Maar door deze overname is dat veranderd. Delta is niet alleen een zeer rijke club, maar staat ook nog genoteerd aan de beurs van Londen.”