Forse winstgroei bij Wilma Nederland

NIEUWEGEIN, 24 MAART. Bouwonderneming Wilma Nederland heeft in 1997 vijf maal zoveel winst geboekt als in het voorgaande jaar. Wilma Nederland, dat sinds 1 januari dit jaar als zelfstandige onderneming opereert, wist de winst op te voeren van 8 naar 40 miljoen gulden.

Ook de omzet groeide vorig jaar in Nederland aanzienlijk: met bijna 33 procent tot 1,3 miljard gulden. Zowel in de woningbouw als in de sector bedrijfshuisvesting profiteerde Wilma Nederland van de goede ontwikkelingen op de markt. “We zijn aan het oogsten”, zei directievoorzitter L.M.H. Maas van Wilma International vanmorgen tevreden bij de presentatie van de Nederlandse cijfers. “En we verwachten dat de groei dit jaar verder zo doorgaat.”

De orderportefeuille bedraagt inmiddels 1,63 miljard gulden, 44 procent meer dan in het jaar daarvoor.

Het is voor het eerst dat Wilma Nederland als zelfstandige onderneming cijfers bekendmaakt. Naast de Nederlandse organisatie heeft Wilma International (hoofdkantoor Antwerpen) ook de Belgische en Duitse landenorganisatie verzelfstandigd. Deze stap, waarover al sinds 1994 wordt gesproken, is volgens Maas “in lijn met de afgelopen jaren ontwikkelde strategie”. De cijfers van Wilma International, dat vorig jaar een omzet en winst boekte van respectievelijk 1,39 miljard gulden en 13 miljoen gulden, komen pas in de tweede helft van mei.

Volgens Maas zijn er twee belangrijke redenen voor de splitsing van het bedrijf. In de eerste plaats is dat het grote verschil in marktverwachtingen. “Wij merken heel nadrukkelijk dat er een Europa van twee snelheden bestaat”, aldus Maas. Evenals andere Nederlandse bouwbedrijven lijdt Wilma al enkele jaren onder de malaise op de Duitse markt. Na de euforie na de eenwording is de vraag op de bouwmarkt in Duitsland de afgelopen jaren sterk ingezakt.

De tweede belangrijke reden voor de verzelfstandiging is volgens Maas de behoefte binnen de organisatie om meer “afstand te creëren tussen het bedrijf en de aandeelhouders”.

Wilma, nu nog grotendeels in handen van de familie Maas, zoekt naar versterking om de komende jaren op de Europese markt stand te houden. Een fusie met bouwbedrijf BAM mislukte vorig jaar onverwachts. Volgens Maas onderzoekt de Wilma-top nu de mogelijkheden van een nieuwe fusie binnen de branche, van een zelfstandige beursgang of van een samenwerking met een financiële partner. Uitsluitsel daarover zal volgens Maas “over enkele maanden” worden geboden.