Export naar Rusland op record

ROTTERDAM, 24 MAART. De export van Nederlandse land- en tuinbouw producten naar Rusland is vorig jaar door een recordgrens van twee miljard gulden heen gegaan.

Dat is ruim de helft van de totale export van Nederlandse land- en tuinbouwproducten, die een waarde heeft van bijna vier miljard gulden. De totale export naar Rusland steeg vorig jaar met zo'n dertig procent ten opzichte van 1996. Hiermee is Rusland na de Europese Unie, de VS en Zwitserland de grootste exportmarkt voor Nederland geworden.

Dat is gisteren bekend gemaakt door de Nederlandse handelsraad in Moskou, R. van Lanschot tijdens een bijeenkomst met een Nederlandse handelsdelegatie, die met minister Van Aartsen (Landbouw, Natuurbeheer en Visserij) een bezoek van drie dagen aan Rusland brengt.

Van Aartsen en zijn sinds gisteren demissionaire Russische ambtgenoot Khlystun hebben in Moskou een overeenkomst ondertekend die de wederzijdse handel in agrarische producten moet bevorderen. Zij hebben afgesproken dat Nederland Rusland vooral helpt bij de ontwikkeling van de lokale landbouw met kennis en technologie. Rusland wil ook graag naar Nederland exporteren. Van Aartsen heeft toegezegd naast de landbouwproducten vooral de export van Russisch hout en vis te willen stimuleren.

Volgens Khlystun is het gebrek aan financiële zekerheid een lastig obstakel bij eventuele transacties. De ministers hebben afgesproken hetinvesteringsklimaat voor elkaar te verbeteren.

Tijdens het gesprek kwam ook de zogenoemde Nederlandse 'versshuttle' aan de orde, een trein die regelmatig naar Rusland rijdt met verse Nederlandse producten. De Nederlandse delegatie vindt dat de douane-inspecties vaak te lang duren, waardoor de kwaliteit afneemt. Van Aartsen opperde het idee de trein op de terugreis naar Nederland te laden met Russische waar, bijvoorbeeld biologische landbouwproducten.

Verder is er afgesproken dat de Nederlandse en Russische autoriteiten verplicht zijn elkaar direct op de hoogte te stellen in het geval van een dierziekte-uitbraak.