Even leven als in de film

This Is Hardcore van Pulp is regelmatig te zien op MTV en TMF, o.a. morgen in het MTV-programma Hitlist, 18.00-19.00 u. In het Cultureel Supplement a.s. vrijdag meer aandacht voor Pulp.

'It seems I saw you in some teenage wet dream', zingt Jarvis Cocker van het Engelse Pulp, en in beeld zien we het onschuldige, romantische beeld van een jonge vrouw die een verlovingsring om haar vinger schuift, net gekregen van de jongen die naast haar zit. 'This Is Hardcore' heet de single, een verwijzing naar hardcore-porno, en de intense, 'hardcore'-ervaringen in een mensenleven.

De clip begint met acteurs die een screentest doen voor de film 'Hardcore', ze lezen voor uit het script, terwijl drums en blazers het stuwende intro van het nummer spelen. Dan take 3: Pulp-toetseniste Candida Doyle die, in een rode jurk, dramatische tonen speelt op een witte piano. Bliksemflitsen, een lichte tocht die langs haar gezicht blaast en het portret aan de muur van een ongelukkige, aan lager wal geraakte vrouw geven de indruk van een enge film noir. In de volgende scène ligt een man bewusteloos - dood, zo te zien - met zijn hoofd op het trottoir, nieuwsgierige voorbijgangers staan om hem heen en een persfotograaf maakt een foto.

Scene missing, staat op een tekstbord. Dan een blonde femme fatale in een bontjas die het kantoor van een privé-detective inloopt. Achter het bureau zit een man, vastgebonden, de mond dichtgesnoerd. “You are hardcore, you make me hard”, zingt Jarvis Cocker, terwijl de vrouw dichterbij komt en een pistool op de man richt. “You name the drama, and I'll play the part.”

De beelden zijn onmiddellijk herkenbare Hollywood-clichés: de blonde vamp, de gangsters die vanuit de deur van het detectivekantoor hun geweren leegschieten, de beschaafde cocktailparty waar twee mannen met elkaar op de vuist gaan. “Ik heb alle films gezien, ik heb ze bestudeerd”, zingt Cocker, “ik wil een film maken, laten we samen de hoofdrollen spelen. Maar doe niets tot ik 'actie!' roep.”

Willen leven als in een film, waarin drama, romantiek, puurheid, mannelijkheid, vrouwelijkheid en seks uitvergroot zijn, dat is waar This Is Hardcore over gaat: 'I want it bad, I want it now.' De clip benadrukt dat die droom een illusie is: zodra de scène afgelopen is verdwijnt de romantische glimlach van het gezicht van de actrice en veranderen de glamourgoden in vermoeide, chagrijnige acteurs die naar huis willen.

“Ik heb het verhaaltje al zo vaak gespeeld gezien”, zingt Cocker, in het midden van twee rijen rij danseressen in gouden jurkjes die langs hem lopen en hem knuffelen met grote blauwe veren. “Dat gaat daarin, en dat gaat daarin, en dat gaat daarin”, komt de zanger terug op het seksfilm-thema, “en dan is het voorbij. Wat een show! Maar wat ik wil weten: wat doe je precies als toegift? Want this is hardcore.”

Wat komt na de film? Het echte leven, minder glamourous, zonder danseressen, zonder vamps, saaier en minder intens. Daarmee geven het liedje en de clip een mooie samenvatting van de Britse popmuziek, waarin jongens uit industriesteden dromen over grootse, meeslepende, spannende levens - ook al worden ze elke dag wakker met het trieste besef dat die dromen even bedrieglijk zijn als films.

    • Sietse Meijer