Elf krijgt partner in Rusland

PARIJS, 24 MAART. Het Franse olieconcern Elf Aquitaine gaat nauw samenwerken met de grootste oliemaatschappij in Rusland, Yuksi, concurrent van Shell in de strijd om de te privatiseren Russische maatschappij Rosneft.

De Fransen nemen voor 528 miljoen dollar (1,1 miljard gulden) een belang van 5 procent in Yuksi. De deelneming is onderdeel van een gisteren aangekondigde strategische alliantie. Elf en Yuksi gaan samenwerken bij de winning van olie en gas in Siberië, de verkoop van ruwe olie en de distributie van olieproducten. Yuksi, eerder dit jaar ontstaan door een fusie van Yukos en Sibneft, praat met Elf over de mogelijkheden voor een gezamenlijk bod op Rosneft. Maar daarover zijn ook nog besprekingen gaande met een andere Franse maatschappij, vermoedelijk Total, en de Amerikaanse concerns Mobil en Amoco. Shell werkt bij de jacht op Rosneft samen met Gazprom en Lukoil. De derde kandidaat, British Petroleum, heeft Uneximbank als Russische partner. Kandidaten voor Rosneft moeten zich deze week melden. Het winnende bod wordt op 29 mei bekendgemaakt. (KRF)