Effectenbeurs kalm, Olie levert deel winst in

AMSTERDAM, 24 MAART.De Amsterdamse effectenbeurs beleefde net als andere Europese beurzen een rustige ochtend. De graadmeter van de stemming, de AEX-index, schommelde langdurig op het slotniveau van gisteren. Vroeg in de middag steeg de index met zes punten naar 1128,93.

AMSTERDAM Wall Street sloot gisteren met een verlies met ruim 90 punten. De hoge olieprijs deed daar de vrees voor inflatie en een hogere rentestand aanwakkeren. Het Damrak wist tegen de verwachting in toch koerswinsten te boeken. “Wat dat betreft houdt de Amsterdamse beurs zich aardig staande”, aldus een handelaar.

Koninklijke Olie, dat gisteren door de hoge olieprijs zeer gewild was en beurs aan een kleine winst hielp, bond vandaag in. De koers van deze stukken daalde zes dubbeltjes op 120,90 gulden.

Het IJmuidense staal- en aluminiumconcern Hoogovens behoorde vanochtend samen met uitgever VNU tot de verliezers. Hoogovens daalde met een gulden tot 98,70 gulden en VNU verloor vier dubbeltjes op 67,40 gulden. KPN steeg vanochtend met 2,60 gulden naar 108,40 gulden.

De sector electronica en informatie-technologie was vanochtend veruit het populairst. Het bericht dat Philips samen met Intel internet- en tv-toepassingen verder gaat integreren sloeg aan bij beleggers. Het elektronica-aandeel was de sterkste stijger, met 4,30 gulden op 152,40 gulden. Automatiseerder Baan herstelde zich met een winst van 2,20 op 99,60 van de teruggang van gisteren. Toen zwakte de gezaghebbende bank Morgan Stanley zijn koopadvies voor de automatiseerder af. Branchegenoot ASM Lithography ging ook 4,90 vooruit op 192,90.

Cap Gemini was onder de automatiseerders de grote verliezer. De koers van het fonds daalde met 3,20 naar 128,20 gulden. Met een daling van 2,44 procent was het de sterktste daler van de Midkap-fondsen. De index van deze middelgrote fondsen daalde vanochtend met 4,90 punten (0,29 procent) naar 1666,97 punten.

Op de lokale markt werd weinig gehandeld. Uitzondering was het aandeel Van Dorp Groep (voornamelijk kantoorartikelen) dat met 2,90 steeg naar 45,90 gulden. Het kleine Naeff (spuitgieten, matrijsbouw) verloor vijftig gulden op 800 gulden.

De Europese wisselmarkten openden vanochtend met een iets hogere dollarkoers. Amsterdam kwam uit op een koers van 2,0600 gulden, tegenover 2,0585 aan het eind van de handel gisteren. In de loop van de ochtend steeg de dollar licht naar 2,0608 gulden.

De valutahandel reageerde vrijwel niet op de onverwachte politieke ontwikkelingen in Rusland, waar president Jeltsin zijn regering gisteren naar huis stuurde. De stijging van de olieprijs, een gevolg van de productiebeperking door een aantal olielanden, deerde de dollar evenmin.

NEW YORK De aandelenkoersen op de effectenbeurs van New York zijn gisteren overwegend omlaag gegaan. Door de stijging van de olieprijs, veroorzaakt door een beperking van de productie van een aantal olielanden, ging het Dow Jones-gemiddelde met 90,18 punten omlaag naar 8816,25.

TOKIO De effectenbeurs van Tokio was lager. De Nikkei-index van 225 fondsen daalde met 262,44 punten (1,6 procent) tot 16.606,39. De hoop neemt af dat de maatregelen die de Japanse regering zal nemen om de economie te stimuleren veel effect zullen sorteren.