De Vries Robbé rekent op fiat accountant

Kraan- en metaalproducent De Vries Robbé (ex-Mulder Boskoop) verwacht dat de accountant in juni een goedkeurende verklaring geeft over de jaarrekening van 1997. Die verklaring ontbrak in het onlangs gepubliceerde prospectus van De Vries Robbé, omdat de interne administratie nog niet op orde was.

De Vries Robbé is de nieuwe naam van het voorheen kwakkelende beursfonds Mulder Boskoop. De grootaandeelhouder van Mulder Boskoop, de familie Mook, stapte vorig jaar op, nadat houdstermaatschappij BTG Holdings via een omgekeerde overname drie bedrijven had onderbracht in het beursvehikel. BTG is eigendom van onder meer oud-Pakhoed-man M. Cook en H. van den Hombergh.

De Vries Robbé bestaat nu uit drie bedrijven: De Vries Robbé (maker van aluminium gevelplaten), kraan- en offshoremateriaalbouwer Bailey en technisch uitzendbureau BTS. De drie waren in het afgelopen jaar goed voor een omzet van 91 miljoen gulden en een winst van 3,9 miljoen. Er werken ongeveer 500 mensen.

Het gaat om voorlopige cijfers, omdat de accountant, evenals in 1996, niet tevreden is over de interne administratie. De financiële boekhouding sluit niet goed aan op de projectadministratie, waardoor winstberekeningen op aangenomen werk afhankelijk zijn van “inschattingen en verwachtingen”.

Inmiddels zijn de administraties gekoppeld. Bestuursvoorzitter R. van den Hoek noemt het zeker dat de accountant binnen enkele maanden zijn goedkeuring geeft.

De Vries Robbé heeft intussen al zijn bezittingen verpand aan de banken. De firma had steeds meer krediet nodig om de groter wordende orders te kunnen financieren. Via autonome groei en acquisities hoopt De Vries Robbé binnen vijf jaar te groeien naar een omzet van 300 miljoen gulden.