De bossen op Borneo branden weer

JAKARTA, 24 MAART. De Indonesische regering stuurt extra versterkingen naar Oost-Kalimantan op het eiland Borneo om de daar opnieuw in alle hevigheid woedende bosbranden te bestrijden. Volgens het persbureau Antara zijn in Samarinda en andere steden de afgelopen weken duizenden inwoners ziek geworden door de dikke rooklaag die over grote delen van het eiland hangt. Een persoon zou al zijn overleden als gevolg van ademhalingsstoringen.

Op satellietfoto's blijkt dat op het eiland Borneo zo'n duizend brandhaarden zijn. De meeste branden zijn opzettelijk aangestoken. Volgens de minister van Bosbouw, Sumahadi, is het moeilijk het vuur met traditionele middelen te bestrijden, gezien de hevigheid ervan. De regering stuurt ongeveer duizend militairen en vrijwilligers naar een gebied in de buurt van het Kutai Nationale Park om te helpen bij de bluswerkzaamheden. Sinds januari zou in de provincie Oost-Kalimantan al bijna 130.000 hectare aan bos, plantages en landbouwgronden zijn vernietigd.

De sultan van het eveneens op Borneo gelegen sultanaat Bruneï heeft zijn minister van Gezondheid, dr. Haji Johar Dato Haji Noodin, ontslagen. Volgens dagbladen staat het ontslag in verband met de toenemende hinder die Bruneï nu ook ondervindt van de bosbranden. De minister zou in het gebreke zijn gebleven bij het voorbereiden van de bevolking op de smog. (AP, Reuters, AFP)

Onze correspondent voegt hier aan toe: Ook Singapore en Maleisië maken zich steeds meer zorgen over een terugkeer van de haze. Die zou volgens meteorologen in Singapore zelfs een stuk heviger kunnen zijn dan vorig jaar. Volgens de Nationale Universiteit kostte de overlast elk Singaporees gezin vorig jaar ongeveer 650 gulden. Grootste financiële slachtoffer is het toerisme, dat zijn inkomsten 10 procent zag verminderen.

Maleisië heeft nu al te kampen met een sterke luchtvervuiling in Sarawak en Sabah, de twee Maleisische provincies op het eiland Borneo. Tegelijkertijd groeit de kritiek van Westerse bedrijven op de traagheid waarmee de autoriteiten reageren. Volgens een woordvoerder van de Internationale Kamer van Koophandel in Singapore heeft een aantal grote Westerse bedrijven serieus gedreigd het regionale hoofdkantoor te verhuizen als geen doeltreffender actie wordt ondernomen om de Indonesische bosbranden te stoppen.