Bruno Mégret; Minzaam en extreem

MARSEILLE, 24 MAART. De stemming was een langdurig en nerveus ritueel, gisteren in het weelderige Palais de la Région in Marseille. Zou Jean-Marie Le Pen worden gekozen als regio-voorzitter van Provence-Alpes-Côte d'Azur? Niemand kon het geloven, maar je weet nooit. Het duurde hem te lang. Eén man bleef op de brug bij de FN-troepen in de vergaderzaal, ontspannen het schouwspel overziend: Bruno Mégret.

Turven liet hij aan een ander over, een oudere wethouder uit Toulon kon prima streepjes zetten. Links en 'republikeins' rechts volgden nauwelijks minder gespannen ieders bewegingen. Mégret dacht aan vandaag, morgen en overmorgen. Hij kon alleen maar winnen. Als de rechtse fracties Le Pen zouden steunen was de dijkdoorbraak compleet. Als 'le président Le Pen' geen stemmen van andere partijen zou krijgen, was opnieuw bewezen dat de oprichter van het Front National na 25 jaar een obstakel vormt voor het doordringen van extreem rechts in de regeringskastelen van Frankrijk.

Le Pen wint geen enkele stem van een andere partij. Mégret reageert minzaam, met gepast medelijden voor de rechtse fracties die zich beijveren elkaar ook na afloop van de stemming verder te beledigen. Koren op de molen van de nummer twee van het Front National. Als Jean-Marie Le Pen niet zo de pest aan hem had, had hij dit tactisch en strategisch talent moeten uitvinden om zijn eigen tekortkomingen te compenseren.

Waar Le Pen altijd het schandaal, het straatgevecht zoekt, verkiest de tengere, kleine ingenieur Mégret het verbale raffinement. Zorgvuldig pluist hij de losse steekjes in de redenering van de tegenstander naar de oppervlakte. Als de baas Frankrijk opwindt over de ongelijkheid der rassen, sust Mégret. Maar vergis je niet in zijn opvattingen: diep gehecht aan grond, gezin en vaderland, anti-Europees, voor het terugzenden van vreemdelingen, voor hoge importmuren.

Niemand betrapt hem op racistische uitlatingen. Vreemdelingenhaat hoe zo? Maar de 'nationale voorkeur' wordt omgezet in daden. In het laboratorium van extreem-rechts, de gemeente Vitrolles, waar mevrouw Mégret burgemeester is - Bruno had de wet op de campagneuitgaven overtreden. Niet lang voor de regio-verkiezingen van vorige zondag loofde de stad een premie voor Franse (en Europese) ouders uit. Geen premie op blanke baby's, dat zou grof zijn en dus niet handig.

De délégué général van het Front National is de man die al jaren werkt aan de jongeren- en vakbondsnetwerken, bewonerscomités, leiderschapstrainingen en theorievorming. Voor als het FN straks de macht overneemt. Na het succes van zijn idee om klassiek rechts in de regio een smetteloos, onracistisch minimumprogramma voor te houden, riep hij vrijdag opgetogen uit: “Men erkent ons nu als een democratische, republikeinse, legitieme en representatieve beweging.” Voor dit voormalig lid van Jacques Chiracs eigen RPR-partij is de weg naar de salons van de Parijse macht een kwestie van tijd.