Brits alarm over anthrax uit Irak

LONDEN, 24 MAART. De Britse regering heeft de douane gealarmeerd na een tip dat de Iraakse president Saddam Hussein probeert om hoeveelheden van het uiterst gevaarlijke anthrax het Verenigd Koninkrijk binnen te sluizen, verstopt in belastingvrije artikelen.

Maar staatssecretaris van Binnenlandse Zaken Mike O'Brien verzekerde gisteren dat er geen reden is tot paniek. Volgens de bewindsman heeft de Britse regering al eerder dergelijke waarschuwingen ontvangen en is de huidige dreiging gericht tegen alle landen die met militaire acties tegen Irak hebben gedreigd.

Anthrax is een bacteriële substantie die door de Bacillus Anthracis geproduceerd wordt. Minimale hoeveelheden zijn voor mensen en dieren al fataal.

Saddam Hussein heeft meermalen chemische wapens gebruikt tegen zijn eigen volk en tegen Iraanse troepen. Maar hij heeft zich nog nooit van biologische wapens bediend. De tip van een Iraakse vergeldingsoperatie als landen militaire acties tegen hem beginnen, zou van een van zijn naaste medewerkers afkomstig zijn. Bagdad heeft vanmorgen alle beschuldigingen ontkend.