Boeing weer in de problemen bij productie

ROTTERDAM, 24 MAART.Vliegtuigbouwer Boeing kampt opnieuw met productieproblemen en heeft de aflevering van meer dan vijftig van zijn nieuwe 737-modellen (de 600, 700 en 800) moeten uitstellen.

Dat bevestigt Boeing-woordvoerster Susan Bradley vandaag tegenover The Wall Street Journal. De recente problemen suggereren dat de vliegtuigbouwer de ernstige productieproblemen en vertragingen van de afgelopen herfst nog niet heeft overwonnen. Het aandeel Boeing duikelde gisteren als gevolg van de nieuwe tegenslag met 3,5 procent.

De nieuwe problemen en vertragingen steken uitgerekend de kop op terwijl Boeing op het punt stond de 737-productie te verdubbelen. De voornaamste oorzaken zijn de vertraagde aanvoer van onderdelen door toeleveranciers en onverwachte modificaties die worden geëist door klanten en instellingen als de Federal Aviation Authority die toezicht houden op de vliegveiligheid. De FAA eiste onder meer aanpassingen in het staartstuk van de 737 en de plaatsing van extra deuren. Als gevolg daarvan is de aflevering van zeker 50 tweemotorige 737's vertraagd en werden enkele al afgeleverde 737's teruggeroepen door de vliegtuigbouwer in Seattle.

Boeing is nog steeds voornemens de productie van 737-toestellen op te voeren van 12 tot 21 stuks per maand. Maar volgens woordvoerster Bradley “moet er nog veel meer gebeuren aan meer vliegtuigen dan we hadden aangenomen. Zo is het probleem van de onderdelen niet in een handomdraai op te lossen.”

Een bijkomend probleem was dat de FAA afgelopen september de certificatie of technische goedkeuring van de nieuwe 737-toestellen ophield omdat er een wijziging werd geëist in de constructie van het horizontale staartstuk. Na zware proeven waren er in dit onderdeel scheurtjes ontdekt. Op het fabrieksterrein bij Boeing in Seattle zijn nu in allerijl enkele reusachtige tenten opgezet om de vereiste rectificaties en modificaties aan de nieuwe 737's zo snel mogelijk te kunnen realiseren.

Boeings door expansie veroorzaakte productieproblemen zijn koren op de molen van de voornaamste concurrent, Airbus in Toulouse. Die meldde afgelopen weekeinde een mega-order voor 179 van zijn met de 737 concurrerende A320 toestellen door Latijns-Amerikaanse maatschappijen die voorheen Boeings kochten.