Blijdschap in Nederlandse filmwereld

AMSTERDAM, 24 MAART. De Oscar voor beste niet-Engelstalige film voor Karakter van regisseur Mike van Diem en producent Laurens Geels, wordt in de Nederlandse filmwereld vooral bejubeld in samenhang met de Oscar voor Antonia van Marleen Gorris, die twee jaar geleden dezelfde prijs won. “De tweede Academy Award in zo korte tijd bewijst dat in de Nederlandse filmwereld genoeg talent en vakmanschap aanwezig is”, zegt Ryclef Rienstra, directeur van het Nederlands Fonds voor de Film. “Maar twee Oscars in drie jaar maakt nog geen lente.

Daar is een betere infrastructuur en meer geld voor nodig. Binnenkort is er in de Tweede Kamer een debat over nieuwe manieren van financieren door Economische Zaken en Financiën. Misschien doet deze Oscar beseffen dat de Nederlandse filmindustrie meer steun verdient. Anders blijft het ploeteren.'' De nieuwe plannen moeten onder meer het investeren in films aantrekkelijker maken via belastingmaatregelen.

Aad Nuis, staatssecretaris van cultuur, is opgetogen over de bekroning, die het aanzien van de Nederlandse film zal verhogen. De Nederlandse overheid heeft 150.000 gulden bijgedragen aan de promotie van Karakter in het buitenland, waarvan de helft aan de promotie in Amerika is besteed.

“Geweldig en verdiend”, noemt Lucelle Zorge van promotiebureau Holland Film, dat de selectie van de Nederlandse inzending begeleidt, de Oscar voor Karakter. “Nu maar hopen dat ook de Nederlandse bioscoopbezoekers overtuigd raken van de kwaliteit van de Nederlandse film.”

Frans Afman, voorzitter van het Nederlands Film Festival, waar Karakter het Gouden Kalf voor beste speelfilm won, noemt “deze internationale erkenning een enorme opsteker, juist nu er nieuwe steunmaatregelen voor de Nederlandse film worden overwogen.” Afman had zitting in de commissie die de Nederlandse inzending voordraagt. De commissie koos eerst All Stars van Jean van de Velde, maar producent Rolf Koot trok zijn film terug ten gunste van Karakter. Afman zegt nu dat de commissie allereerst Karakter koos. “Tijdens de vergadering hebben we meteen gestemd en toen kwam Karakter op de eerste plaats. Pas daarna zei de voorzitter dat we misschien toch een discussie moesten voeren. Uiteindelijk is toen All Stars voorgedragen.” Rolf Koot is “ontzettend blij voor mijn schoonvader (producent Laurens Geels, red.) en voor Mike. Ik vond het charmant dat Mike mij bedankte in zijn toespraakje.” Volgens Koot was de teneur in de commissie dat Karakter een te sombere, te Europese film was voor de Amerikanen. “Maar onder de leden van de Academy die de beste niet-Engelstalige film kiezen, zijn veel ouderen die juist een specifiek Europese film willen zien. Karakter is een film die het goed doet bij mensen boven de 35.” Regisseur Dick Rijneke, die zich terugtrok uit de selectiecommissie, is het nog steeds niet eens met de gevolgde procedure na het terugtrekken van All Stars. “De Nederlandse inzending had gediskwalificeerd kunnen worden als de Academy op de hoogte was geweest van de gang van zaken. Maar ook ik ben nu verheugd.”