Audi komt na topjaar 1997 met recordvesteringen

MÜNCHEN, 24 MAART. Audi heeft vorig jaar records geboekt met winst, omzet en verkoop. De autoproducent, onderdeel van het Duitse Volkswagenconcern, heeft verder het meest omvangrijke investeringsprogramma opgesteld in zijn geschiedenis.

Vanmorgen werd bekend dat de winst voor belastingen van de autobouwer vorig jaar met 29 procent is gestegen tot het niet eerder voorgekomen bedrag van 1,11 miljard mark. Na belastingen resteert een winststijging van 21,5 procent tot 367 miljoen mark. De omzet groeide met 19,2 procent tot 22,41 miljard mark en de verkoop groeide met 11 procent tot 546.436 wagens.

Franz-Josef Paefgen, bestuursvoorzitter van Audi, verklaarde voor dit jaar een verdere groei van winst en omzet te verwachten. Vorig jaar investeerde de onderneming 2 miljard mark, 36 procent meer dan in 1996. Voor de periode tot 2002 zijn investeringen voorzien van 11 miljard mark. Nog niet eerder stelde Audi een zo ambitieus programma op.

Het eerste kwartaal van dit jaar verloopt veelbelovend. De onderneming verkoopt in deze periode ongeveer 144.200 auto's, 5 procent meer dan in de eerste drie maanden van het afgelopen jaar. De kwartaalomzet neemt toe met 29 procent tot 6,5 miljard mark.

Ook Seat, het Spaanse dochterbedrijf van Volkswagen, maakte vanmorgen zijn resultaten bekend. Daaruit blijkt dat de nettowinst vorig jaar vrijwel is verdubbeld tot 11 miljard peseta. Seat-topman Pierre-Alain de Smedt sprak van een historisch jaar. De onderneming was in 1993 nog verantwoordelijk voor een recordverlies van het moederconcern.

De omzet van Seat nam toe met 27 procent tot 774 miljard peseta. De productie groeide met 12,5 procent tot 467.000 auto's. (KRF)