Aparte zaal voor 'Mona Lisa'

PARIJS, 24 MAART. Het Louvre in Parijs wil de Mona Lisa (ca. 1504) van Leonardo da Vinci een aparte zaal in het museum geven. Het is echter niet de bedoeling om het schilderij bij die gelegenheid een omstreden restauratie te laten ondergaan. Dit heeft een woordvoerder van het Louvre gisteren bekendgemaakt.

Sommige experts pleiten al langer voor restauratie van het schilderij, omdat het de luister van het doek, die de afgelopen 500 jaar verloren is gegaan, zou kunnen herstellen. Tegenstanders zijn bang dat de huidige schoonheid van het doek zou verdwijnen en details van het schilderij tijdens de restauratie verloren zouden gaan. De geruchten over restauratie van de Mona Lisa kwamen op gang nadat bronnen buiten het museum meldden dat een onbekende Japanse firma ruim tachtig miljoen gulden beschikbaar had gesteld om het schilderij een aparte zaal te geven. De grootte van dat bedrag gaf voeding aan speculaties dat een restauratie van het schilderij bij de overeenkomst zou zijn ingesloten. Op dit moment hangt de Mona Lisa achter kogelvrij glas, in een zaal met andere zestiende-eeuwse Venetiaanse schilderijen. Toeschouwers die het doek daar willen zien, moeten zich meestal door een forse groep bezoekers heenworstelen. (Reuters)