ZAPMAN

Sinds gisterenmiddag ben ik niet meer voor Ajax, ik ben voor Heerenveen. Leuk voetbal zonder er dik over te doen. De spelers lopen niet te zeuren over het belastingklimaat of over de bankrekening van hun kinderen. De trainer, Foppe de Haan, smeedt elk jaar weer een goede middenmoter uit een leeggekocht elftal. De suppoosten komen niet van een uitzendorganisatie. Ze heten ome Siebe en ome Abe. Je loopt een trainingshonk binnen en een voetballer begint over God te praten. Ja, over God. Is daar iets mis mee? U zegt het maar.

De NCRV was op bezoek met het programma 'Geestkracht 11' en stuitte heel toevallig op die christelijke voetballer. Hij was aan het aftrainen, al anderhalf jaar was hij ermee bezig. Bre Meinseth. Nog nooit van hem gehoord. Zijn spieren stribbelen tegen, ze blijven dik. Bre heeft nog een jaar aftrainen voor de boeg. Een treurige bezigheid, steeds minder doen, steeds minder, tot je net zo slap bent als iedereen. Het is gekomen van slijtage aan zijn knie.

“Ik heb pijn en daarom stop ik. Het gaat niet meer. Het voetbal is over. God wil het en zo gebeurt het. Ik geloof dat God mij op de proef stelt”, zei Bre.

Ik heb de tijd mogen meemaken dat God de wereld in de tang had. We dachten dat alles van Hem kwam. Voor er een hap door onze keel ging, moest Hij worden bedankt voor de spijzen. Tegenwoordig denken we dat we alles aan onszelf te danken hebben. Voor die knorrige oude baas, daarboven, halen we onze schouders op. Terecht. Weg met die flauwekul. En toch mis ik iets. Ik mis het idee dat er iets buiten mezelf is, iets op de achtergrond, iets groots, iets hoogs. Ik denk daarbij aan een uitkijkpost. Wie daarvandaan naar de wereld kijkt, zal een geheel zien. Alles zal op zijn plek vallen.

Jezelf op de borst kloppen als het goed gaat, slaat nergens op, vanuit de uitkijkpost gezien. Wanhopen ook, als het fout gaat. Helemaal niet nodig. Hou op met zeuren. Douw door tot je erbij neervalt. Denk aan het geheel. De achtergrond, de uitkijkpost.

Wat doet Foppe de Haan als het echt niet meer gaat? Met de vrouw lekker buiten wandelen in de natuur: “Daar herstel je goed van en verwonder je je weer over de dingen zoals ze zijn.”

    • Hans Aarsman