VOORHEEN PRINCE

De Artiest: Crystal Ball (4 cd's, NPG Records, prijs ongeveer ƒ 165,-)

De schatkamer van de Artiest is open. Nadat hij zich in 1996 van zijn 'slavencontract' met platenmaatschappij Warner had bevrijd, beloofde De Artiest Die Vroeger Bekend Was Als Prince dat hij zich niet zou beperken tot de door de slavenhouder gewenste één cd per jaar. Volgens geruchten lagen er nog een stuk of 500 nummers in een kluis te wachten om te worden uitgebracht. Veertig daarvan zijn nu terecht gekomen op Crystal Ball, een viervoudige cd die anderhalf jaar na zijn drievoudige bevrijdings-cd Emancipation komt.

Niet alles wat in de kluis van Voorheen Prince ligt, blijkt van even grote waarde. Er staan nogal wat nummers op Crystal Ball die hooguit als curiosa interessant zijn. Zoals Cloreen Bacon Skin, een nummer dat alleen bestaat uit drums, bas en de verwrongen stem van een onzin debiterende Artiest. Volgens de toelichting in het bij de cd's gevoegde boekje ontstond uit deze improvisatie een nieuwe stijl. Het is inderdaad indrukwekkend hoe De Artiest met minimale middelen een sterke 'groove' weet neer te zetten, maar met bijna 16 minuten duurt dit nummer toch veel en veel te lang. Sommige andere nummers zijn drastisch bewerkte, en meestal mindere, versies van eerder uitgebrachte liedjes.

Toch zijn er ook echte parels uit de schatkamer tevoorschijn gekomen. Zo is Days of Wild, bekend van bijvoorbeeld de bootleg van het Paradiso-concert van De Artiest uit 1995, een waar feestnummer dat met de pompende bassen en jengelend synthesizermelodietje uren zou mogen duren.

De vierde cd van Crystal Ball is een unplugged-cd met een eigen titel: The Truth. Om een of andere reden heeft De Artiest voor MTV nooit een unplugged concert opgenomen, dus nu heeft hij het maar zelf gedaan. Anders dan de meeste popmusici op hun unplugged-cd's laat hij geen herbewerkingen van oude nummers horen, maar heeft hij elf nieuwe liedjes in min of meer akoestische arrangementen opgenomen. Van alle vier cd's van Crystal Ball is The Truth het meest consistent: de unplugged-cd kent geen zwakke plekken. Bovendien laat hij De Artiest van een nog onbekende kant horen. Op The Truth is De Artiest een ingetogen, bijna fluisterend zingende singer-songwriter.

    • Bernard Hulsman