Voetbalfans verbazen Kamerlid

Op uitnodiging van de Nederlandse voetbalbond (KNVB) reisde PvdA-Kamerlid Mieke Sterk gisteren met een combi-kaart van Amsterdam naar Breda, waar ze plaats nam in het vak met Ajax-supporters.

Ook Kamerleden van de VVD en D'66 bezochten voetbalduels. Doel van het bezoek aan onder meer NAC-Ajax (0-2) was het supportersbeleid in de praktijk te toetsen. “Een aanrader voor al mijn collega's”, zegt Sterk, die op 1 april met alle betrokken partijen overleg voert. “Tien keer leuker dan in een vip-box.” Hoe begon de dag? Sterk: “Enorm vroeg, tot mijn verbazing. Om kwart voor tien stonden we al bij de Arena. Ik zat in een hele leuke bus, waar onderweg geen onvertogen woord is gevallen. In het stadion riepen die jongens van alles en nog wat. Maar het gekke is: voor die jongens hebben woorden als 'homo's', 'hoerenjong' en 'joden' een totaal andere klank dan voor niet-voetbalsupporters.”

Keurt u de spreekkoren goed?

“Natuurlijk niet, maar die bezigde termen zijn voor mij in een heel ander daglicht komen te staan. Supporters gebruiken dergelijke taal als een symbool om zich te onderscheiden.”

Welke indruk maakten de Ajax-supporters op u?

“Als oud-sporter associeer ik sport niet met drank en blowen, maar wat ik gisteren heb gezien. Ongelooflijk! In de bus en tijdens de wedstrijd is drank verboden, maar dat laat die jongens koud. Die komen 's ochtends zo uit de kroeg gerold. Met witte gezichten stonden ze vlak voor vertrek een blikje bier naar binnen te gieten.”

En verder?

“Die jongens lijken allemaal op elkaar. Gympies, spijkerbroeken en een petje. Zelf had ik mijn leren jas en een gebreide sjaal meegenomen. 'Hé mevrouwtje, je heb een Swiebertjes-sjaal om', riep iemand.”

Wat gaat u zondag doen?

“Om nou weer de hele zondag op te offeren. Zondag speelt Ajax uit tegen Twente en in Enschede schijnt altijd wat te gebeuren. Voor mij zou het zinniger zijn als het uit de hand loopt, dus wie weet.”