Tsjernomyrdin vertrekt; Jeltsin zet hele regering aan de kant

MOSKOU, 23 MAART. Geheel onverwachts heeft president Boris Jeltsin vandaag de hele Russische regering ontslagen. Als reden noemde hij het uitblijven van welvaartsgroei voor de gewone Rus.

Het nieuw te formeren kabinet moet de hervormingskoers met nieuw elan voortzetten, economische groei afdwingen en de democratie in Rusland veilig stellen.

Premier Viktor Tsjernomyrdin wordt na vijf jaar trouwe dienst bedankt. Zijn regering miste “dynamiek en frisse ideeën”. “Helaas merken de mensen niets van de verbeteringen”, zei Jeltsin. De president benoemde de 35-jarige Sergej Kirijenko, minister van Energie, tot eerste vice-premier en vroeg hem als interim-premier de regerign te leiden tot er een nieuwe regeringsleider is benoemd.

Aangezien Kirijenko een protégé is van vice-premier Boris Nemtsov, wordt alom aangenomen dat deze markthervormer zal terugkeren. Het lot van Anatoli Tsjoebais, het alom gehate brein achter de privatisering, is vaag. Hoewel hij in de presidentiële oekaze met naam en toenaam wordt genoemd, rekent hij zelf op een nieuwe post. “Ik blijf deel uitmaken van het team, in welke functie dan ook”, zei hij in een eerste reactie.

“Het ontslag van de regering betekent geen koerswijziging”, sprak Jeltsin via de tv tot het volk, een uur nadat het nieuws als een schokgolf door het land was getrokken. Het economische blijft, evenals het buitenlandse, ongewijzigd. De geplande Frans-Duits-Russische top later deze week gaat volgens planning gewoon door. De beursindex in Moskou verloor vanochtend na de bekendmaking van Jeltsins oekaze zes procent, waarna de handel tijdelijk werd stilgelegd. Maar aangezien Jeltsin pleit voor “een krachtige doorbraak op economisch gebied” verwachten analisten dat het verlies snel gecompenseerd zal worden.

Ook generaal Anatoli Koelikov, een havik die als minister van Binnenlandse Zaken binnen het kabinet kritiek uitoefende op het liberale economische beleid, wordt in het ontslagdecreet expliciet vermeld. Hij is vervangen door zijn plaatsvervanger, Pavel Maslov.

Niet bekend

    • Frank Westerman