THE ECONOMIST

The Economist staat stil bij de uitbreiding van de NAVO en van de Europese Unie. Twee operaties die niet los van elkaar kunnen worden gezien. “Terwijl de NAVO zich zou moeten afvragen of de toelatingsgesprekken met nieuwe lidstaten niet te snel gaan, zou de Europese Unie eindelijk eens moeten stoppen met slenteren als het gaat om de uitbreiding met nieuwe leden”, stelt het blad.

In de nieuwe, grotere NAVO zal de dreiging immers niet meer van Rusland komen, maar van binnenuit: van de arme voormalige communistische landen die de schier eindeloze economische hervormingen maar geen vruchten zien afwerpen in de vorm van een hogere levensstandaard. Dat zijn problemen die de NAVO niet kan oplossen, maar de Europese Unie mogelijk wel. Maar die heeft aanstaande NAVO-landen als Polen, Tsjechië en Hongarije nog steeds niet meer te bieden dan een lidmaatschap dat pas over jaren effectief zal worden. Na de val van de Muur in 1989 en alle daarmee samenhangende gebeurtenissen had de Europese Unie een historische kans om haar aandeel te leveren aan de versterking van vrede en stabiliteit in Europa. Maar in plaats van die kans te grijpen dook de Europese Unie weg achter haar schutting, meent The Economist

La femme du boulanger (Marcel Pagnol, 1938, Frankrijk). Innnemend volksstuk van Pagnol (1895-1974), de in de jaren tachtig herontdekte scenarist van 'Jean de Florette' en 'Manon des Sources'. Dorpsbakker Raimu weigert brood te bakken nadat zijn vrouw Ginette Leclerc is wegliep met een ander. TV5, ca. 20.00-21.55u.