Steunplan voor economie Japan nabij

TOKIO, 23 MAART. Japan komt deze week met een economisch stimuleringsplan, zo heeft de regeringswoordvoerder vandaag bekendgemaakt. Volgens het dagblad Nihon Keizai Shinbun zal de overheid deze week bovendien zo'n 15 miljard gulden in de aandelenmarkt pompen om prijzen op te drijven.

Over de inhoud van het Japanse stimuleringsplan zei Taku Yamasaki, hoofd van de 'beleidscommissie' van de regerende Liberaal Democratische Partij, gisteren in een tv-programma dat het zal bestaan uit “publieke werken, belastingverlaging voor specifieke beleidsdoeleinden en maatregelen voor de 'slechte leningen' [van banken]”. Hij zei tegenstander te zijn van een permanente belastingverlaging, zoals de oppositie wil. Het cijfer dat al enige tijd circuleert voor de steunmaatregelen is 10 biljoen yen (ruim 150 miljard gulden).

Vooral Amerikaanse politici dringen al geruime tijd aan op een vergroting van de binnenlandse vraag in Japan via een stimuleringsplan, zodat het land als motor kan dienen voor de Aziatische landen die in een financiële crisis verzeild zijn geraakt. De Verenigde Staten verwachten een vloed van exportproducten uit Azië en willen dat Japan, dat momenteel juist met economische stilstand kampt, zijn deel daarvan opneemt.

Beurshandelaar Kenji Umeda van het effectenhuis Hirota verwacht dat het stimuleringspakket vooral uit publieke werken zal bestaan. “Maar ik zie liever een verlaging van belastingen om de consumptie op te krikken. Zonder zo'n belastingverlaging zal de economie niet echt uit het dal komen”, aldus Umeda. Ook Richard Jerram van ING Barings zegt “voor de lange termijn het liefst een verlaging van belastingen” te zien en juist “een verlaging van de uitgaven aan publieke werken”.

Dezelfde analisten tonen zich geenszins verbaasd over het bericht in de Nihon Keizai Shinbun gisteren, dat de overheid deze week tevens ruim 15 miljard gulden in de aandelenmarkt wil pompen.

“Ze willen dat de beursindex aan het einde van deze maand op 18.000 punten staat”, zegt beurshandelaar Umeda. De index eindigde vandaag op 16.868 punten nadat in een reactie op het bericht halverwege de dag kort de 17.000 puntengrens was doorbroken.

Deze '18.000-puntenoperatie' wordt gezien als hulpverlening aan de banken die bij de sluiting van het boekjaar op 31 maart de balans moeten opmaken. Japanse banken hebben moeite om de internationaal vastgestelde norm te halen van eigen kapitaal ten opzichte van uitstaande leningen. Een deel van dit eigen kapitaal bestaat uit aandelen. Een hogere waarde van dit bezit als gevolg van de 18.000-puntenoperatie leidt tot een gunstiger verhouding.

Al sinds het ineenstorten van de hausse in aandelen - de 'luchtbel' - begin jaren negentig, voert de overheid af en toe dergelijke steunoperaties uit. Officieel is er nooit een erkenning geweest van dit beleid, maar de huidige plaatsvervangend secretaris-generaal van Financiën, Eisuke Sakakibara, heeft zich ooit tegenover buitenlandse correspondenten laten ontvallen: “We doen aan price-keeping operations en zullen er aan blijven doen.” Price-keeping operations is de gangbare term in Japan voor deze beursinterventies.