Staking dreigt in Hollywood

LOS ANGELES, 23 MAART In Hollywood dreigt de filmindustrie te worden stilgelegd door een salarisconflict met de acteurs. Als er donderdag geen akkoord is, wil de vakbond een staking uitroepen.

De acteurs, verenigd in de Screen Actors' Guild (SAC), eisen een groter aandeel van de opbrengst van herhalingen van films op kabel-tv in de Verenigde Staten en op buitenlandse tv-zenders. De film- en tv-producenten willen de acteurs juist minder betalen.

De SAC heeft de producenten tot donderdag de tijd gegeven tot een akkoord te komen. Anders zal ze haar leden om steun voor een staking vragen die eind juni moet beginnen. Dat zou de eerste keer zijn sinds 1980.

Buitenstaanders kijken vreemd aan tegen een vakbond waarvan sommige leden, zoals Tom Cruise, Mel Gibson en Julia Roberts, jaarlijks meer dan vijftig miljoen dollar verdienen. Het gros van de 90.000 leden moet echter met veel minder genoegen nemen. Velen kunnen amper de 7.500 dollar opbrengen om aan het pensioen- en verzekeringsstelsel van de SAC deel te nemen. (ANP)