SPD meeste winst lokale verkiezingen

BONN, 23 MAART. Bij de gemeenteraadsverkiezingen in de Duitse deelstaat Sleeswijk-Holstein heeft zowel de SPD als de CDU gewonnen. De sociaal-democraten behaalden 42,4 procent, de christen-democraten 39,5 procent.

Grote verliezers waren de Groenen, die hun aanhang zagen dalen van 10,3 naar 6,8 procent. De aankondiging van een aantal radicale maatregelen heeft een deel van de kiezers in de armen van SPD en CDU gedreven. De Groenen stelden onlangs in het verkiezingsprogramma vast dat de benzineprijs binnen tien jaar tot 5 mark per liter moet stijgen. Ook willen ze dat de NAVO wordt opgeheven en dat Duitse deelname aan vredesmissies zoals in Bosnië wordt gestaakt. De Groenen hebben zich met deze opstelling niet populair gemaakt.

De verkiezingsuitslag wijst op de aanhoudende populariteit van SPD-kanselierskandidaat Gerhard Schröder. De sociaal-democraten worden bevestigd in hun hoop dat het mogelijk moet zijn bij de landelijke verkiezingen in september de conservatief-liberale coalitie van bondskanselier Kohl te verslaan. De SPD won in Sleeswijk-Holstein 2,9 procent ten opzichte van de verkiezingen in 1994.

Minister-president Heide Simonis (SPD) noemde het resultaat “heel, heel erg goed voor ons”. Volgens Simonis, de enige vrouwelijke premier in de zestien deelstaten, toont de uitslag aan dat “mensen verandering willen in Bonn”.

De christen-democraten, die de agrarische deelstaat bij de Deense grens bijna veertig jaar regeerden voordat ze tien jaar geleden de macht aan de SPD moesten afstaan, wezen op het lokale karakter van de gemeenteraadsverkiezingen. De uitslag kan niet als een referendum voor de regering worden beschouwd, liet de CDU weten. Net als de CDU (winst van 2 procent) won ook de kleine coalitiepartner FDP in Sleeswijk-Holstein. De liberalen haalden 4,8 procent van de stemmen tegen 4,4 in 1994. Daarmee blijft de partij onder de kiesdrempel van 5 procent. Het is volgens opiniepeilingen twijfelachtig of het de FDP in september zal lukken meer dan 5 procent te halen.

Bij de regeringspartijen heerst grote onzekerheid of de coalitie in de herfst nog een kans heeft om te winnen. FDP-leider Wolfgang Gerhardt werd verweten de liberalen nu al te willen vastleggen op een nieuwe coalitie met CDU/CSU. De deur naar de SPD moet worden opengelaten, vindt Jürgen Möllemann, voorzitter van de partij in Noordrijn-Westfalen. Binnen de CDU blijven stemmen opgaan om de 67-jarige Kohl als kandidaat te vervangen door zijn fractievoorzitter Wolfgang Schäuble. Voormalig partijvoorzitter Rainer Barzel suggereerde dat Kohl uitsluitend een eind kan maken aan de onzekerheid in zijn partij door een vertrouwensstemming. “Zo toont Kohl leiderschap en wordt het vertrouwen in hem bevestigd.”

    • Michèle de Waard