Robbie Robertson

Robbie Robertson. Contact From The Underworld of Red Boy (EMI 7243 8 54243)

De nieuwe cd van Robbie Robertson, de eerste sinds drie jaar, heeft de mysterieuze titel Contact From The Underworld of Red Boy. 'Red boy' was het scheldwoord voor Indianen en halfbloeden toen Robertson, zelf half-Mohawk, jong was. Het 'contact' uit de titel staat voor muziek, want op deze cd heeft Robertson zijn Indiaanse achtergrond een grote rol gegeven. Zo gebruikt de voormalige leider van The Band onder andere een opname van de stem van de Indiaanse Leah Hicks-Manning (toen 16 jaar) uit 1942 voor het openingsnummer. De eigentijdse begeleiding van schrapende gitaar en pompende percussie wordt daardoor verrijkt met een aards klinkende chant in een ondoorgrondelijke taal.

Het is een grote verdienste dat het Robertson is gelukt om de traditionele etnische invloeden zo mooi te integreren in de instrumentatie. In meer nummers duiken de Indiaanse stemmen op om de al geheimzinnige sfeer die Robertson samen met producer Howie B creëerde, te versterken. In andere liedjes ontbreekt het Indiaanse element. Het subtiel dansbare Making a Noise is daarvan een geslaagd voorbeeld. In sommige nummers ontbreekt soms, als Robertson zelf zingt, de overtuigingskracht. Maar dan is er nog altijd de transparante begeleiding, waarin de ijle synthesizerklanken zich als nevel tussen de duidelijkere contouren van de drums en gitaar dringen.