Regelaars treinverkeer willen werk neerleggen

ROTTERDAM, 23 MAART. De verkeersleiders van de Nederlandse Spoorwegen in Roosendaal en Breda overwegen donderdagochtend om 9 uur het werk enkele uren neer te leggen uit protest tegen de hoge werkdruk. Dit heeft de spoorwegvakbond FSV, die de actie steunt, vanmorgen meegedeeld. De werkonderbreking zou het treinverkeer in vrijwel geheel Nederland stilleggen of ontregelen.

De NS houdt vooralsnog geen rekening met een staking. Een delegatie van de verkeersleiders heeft vrijdag overleg gevoerd met de directie van NS. Daar zijn afspraken gemaakt over het inlopen van verlofachterstanden en over het tijdelijk detacheren van extra personeel, aldus een woordvoerder van NS.

De afspraken worden vandaag en morgen voorgelegd aan de verkeersleiders in Roosendaal en Breda. De verkeersleiders zijn volgens de spoorwegvakbond nog niet tevreden over de gemaakte afspraken. Vanmiddag zou een nieuw gesprek plaatshebben.

Volgens voorzitter G. Hardeveld van de spoorwegvakbond wordt bij de in totaal ruim duizend verkeersleiders en zogenoemde procesleiders van NS geregeld de hand gelicht met de Arbeidstijdenwet en met de arbeidsvoorwaarden die in de CAO zijn overeengekomen.

Hardeveld: “De laatste twee jaar zijn er al brandhaarden geweest bij de verkeersleiding in Rotterdam, Den Haag en Utrecht. Nu staat het water de verkeersleiders in Roosendaal en in mindere mate Breda tot de lippen. Het kan zo niet langer.”

Volgens de FSV kunnen de verkeersleiders in Roosendaal en Breda vrijwel geen vrije dagen opnemen en moeten ze soms zeven weekeinden achter elkaar werken. “Het komt voor dat mensen geen vrij krijgen om een zwager te begraven”, aldus Hardeveld. Oorzaak van de hoge werkdruk is volgens de FSV de introductie van het automatiseringssysteem Vervoer Per Trein (VPT). Dat systeem is echter nog niet overal ingevoerd, zegt Hardeveld, en bovendien is het niet flexibel genoeg om onregelmatigheden in de dienstregeling adequaat op te vangen.