Pronk wil wel Van Mierlo opvolgen

DEN HAAG, 23 MAART. Minister Pronk (Ontwikkelingssamenwerking, PvdA) zou in een volgend kabinet “bij voorkeur” terugkeren als minister van Buitenlandse Zaken. Maar hij zou ook beschikbaar zijn voor een ministerspost op Landbouw, Economische Zaken, Onderwijs of Financiën. Dit heeft Pronk zaterdag gezegd voor de VARA-televisie.

Van Mierlo (D66), de huidige minister van Buitenlandse Zaken, “weet dat van mij”, aldus Pronk. Eerder zaterdag, op een bijeenkomst van de Evert Vermeer Stichting (EVS), had Pronk gezegd dat een PvdA-minister op Buitenlandse Zaken “minder het accent zou leggen op Europa, en meer op Afrika, Azië en Latijns Amerika”.

De EVS-bijeenkomst had als motto 'Groen licht voor Afrika'. Daarbij sloot Pronk aan met de opmerking dat voor hem als minister op Buitenlandse Zaken “niet Europa maar Afrika eerste prioriteit” zou hebben. Een nieuwe PvdAminister moet zich richten op “echte vredesbevorderende activiteiten en mensenrechten”, zei hij.

Pronk kritiseerde het dat in vergaderingen van de ministers van Buitenlandse Zaken van de Europese Unie “pas 's avonds tijdens het diner” over crises en mensenrechtschendingen in Rwanda of Liberia wordt gesproken.

Van Mierlo heeft de afgelopen weken herhaaldelijk duidelijk gemaakt, dat hij de volledige politieke verantwoordelijkheid terug wil hebben voor die delen van het beleid van Ontwikkelingssamenwerking die in feite buitenlands beleid zijn. Daarover, en over andere competentiekwesties, wil Van Mierlo afspraken maken in de komende kabinetsformatie.

Pronk zei ook dat hij zich, mocht hij minister van Buitenlandse Zaken worden, “niet met Ontwikkelingssamenwerking zou bemoeien”.