Premier Turkije pakt politieke islam aan

ANKARA, 23 MAART. Onder druk van het leger heeft de Turkse premier Mesut Yilmaz gisteren beloofd de politieke islam aan te pakken. “Er is geen meningsverschil tussen regering en leger over de strijd tegen het fundamentalisme”, zei hij na afloop van een bijeenkomst met zijn twee coalitiepartners.

Maar Yilmaz voegde daaraan toe dat dit moet gebeuren “binnen het wettelijk kader en zonder de gelovigen te verstoren”. Tevens onderstreepte hij dat “niemand moet vergeten dat een produktief parlement de waarborg vormt van het democratisch systeem”.

Yilmaz, een seculiere conservatief die de fundamentalist Necmettin Erbakan als premier opvolgde, irriteerde het leger drie weken geleden door het verbod op het dragen van islamitische kledij door vrouwen en baarden door mannen op universiteiten en religieuze scholen te verzachten temidden van studentenprotesten tegen het verbod. Het was toen al duidelijk dat het kabinet daarmee een botsing met de militairen riskeerde, die immers kort te voren hadden gewaarschuwd “dat het decreet wat betreft het verbod op het dragen van islamitische kledij niet ondergeschikt mag worden gemaakt aan verkiezingswinst”. Vervolgens beschuldigde Yilmaz de militairen, die zichzelf zien als hoeders van het Turkse seculiere systeem, er vorige week van dat zij hun strijd tegen fundamentalistisch activisme voor eigen politieke doeleinden voeren.

Het leger sloeg afgelopen vrijdag terug met de beschuldiging dat Yilmaz de militaire campagne ondermijnt tegen wat het ziet als de fundamentalistische bedreiging van het seculiere systeem. De Turkse pers noemde de legerkritiek op Yilmaz zaterdag zo goed als “een staatsgreep per memo”. “De verklaring heeft Ankara geschokt”, meldde de krant Sabah.

Sabah citeerde een niet bij naam genoemde hoge officier volgens wie het leger hoopt dat Yilmaz' gelegenheidscoalitie, met onder anderen de sociaal-democraten van ex-premier Bülent Ecevit, opstapt. “In haar plaats zou een regering van technocaten moeten worden benoemd die het land naar verkiezingen leidt”, aldus deze officier. Hij onderstreepte dat het leger niet van plan is geweld te gebruiken om dit doel te bereiken. Het leger heeft overigens ook geen geweld nodig gehad om Erbakan van de macht te verdrijven.

Yilmaz ontmoet de generaals komende zaterdag tijdens een zitting van de door het leger gedomineerde Nationale Veiligheidsraad. Deze bijeenkomst zal op aandringen van het leger volledig gewijd zijn aan de gevaren van de politieke islam. “We zullen de meningsverschillen daar regelen”, zei Yilmaz gisteren. (AP, Reuters, AFP)