Politie Spanje rolt opnieuw cel van de ETA op

MADRID, 23 MAART. Een kleine achtenveertig uur na het oprollen van een terreurcommando in Baskenland, heeft de Spaanse politie een tweede commando van de Baskische afscheidingsbeweging ETA ontmanteld.

Afgelopen zaterdag bestormde de Guardia Civil een etagewoning in Sevilla. Daarbij werden drie terroristen in hun slaap verrast. In de woning werd ruim 600 kilo aan springstoffen aangetroffen, de grootste hoeveelheid ooit die tot dusverre door de politie is ontdekt.

Met de inval meent de politie het “commando Andalusië” van de ETA ontmanteld te hebben. Gezien de grote hoeveelheid wapens en explosieven wordt verondersteld dat de ETA in het zuiden van Spanje een belangrijke infrastructuur voor het plegen van terreuraanslagen aan het opzetten was. Mogelijk zouden hierbij toeristische kustplaatsen als doelwit hebben gediend. De aangetroffen explosieven zijn volgens experts voldoende voor zestien zware autobommen.

In de woning werd naast zeer specialistische elektronische apparatuur eveneens een grote hoeveelheid informatie aangetroffen. Hieruit werd afgeleid dat onder andere de burgemeester van Sevilla, Soledad Becerril, een mogelijk slachtoffer van een aanslag was. In Sevilla werd eind januari het PP-raadslid en loco-burgemeester Jiménez-Becerril en diens echtgenote door ETA vermoord. In de zaterdag bestormde woning werd het wapen aangetroffen waarmee het echtpaar op de straat voor de ingang van hun huis is doodgeschoten. Of de feitelijke moordenaars zich onder de drie terroristen bevinden is nog niet duidelijk.

De politie arresteerde in Sevilla eveneens twee Franse medewerkers van de ETA. Dezen vervoerden in een auto met een Frans kenteken een klein arsenaal aan wapens, antitankgranaten, materiaal voor autobommen en 120 kilo explosieven. Met de ontmanteling van de twee commando's in zeer korte tijd is volgens experts nog maar één terreurcel van de ETA intact. De successen in de strijd tegen het ETA-terrorisme volgen vlak na het mislukken van het “Vredesplan” van de Baskisch-nationalistische regio-president Ardanza, dat voorzag in onafhankelijkheid voor Baskenland op termijn. Dit werd door de andere partijen afgewezen.