PLAATSELIJKE ETHER

In een dorpscafé in de Friese gemeente Gaasterland-Sloten, Gasterlân-Sleat in het Fries, werd op 7 januari 1986 het idee geboren om een lokale omroep op te zetten.

“Die mochten toen alleen nog op de kabel uitzenden', zegt Jan de Vries, één van de oprichters van 'Radio Gasterlân'. Omdat de plattelandsgemeente destijds nog niet bekabeld was en de oprichters niet van plan waren om te starten als etherpiraat, moest Radio Gasterlân wachten tot het in 1988 voor lokale omroepen mogelijk werd om in de ether uit te zenden. Toen het eenmaal zo ver was, was de Friese omroepvereniging er als de kippen bij. “Wij waren één van de eerste drie omroepen die een ethervergunning kregen', vertelt De Vries trots. Sindsdien is Radio Gasterlân ieder weekend in de lucht met gevarieerde programma's, van 'Pjutte Skoft' (Fries voor 'kinderpauze') tot 'Hafabra' (harmonie-fanfare-brassband). Eenmaal per maand maken Lucas Hoogkamp, zijn vrouw Pietie en Henk Doeleman (foto) het historsche programma 'Hoe wie 't doe' (hoe was het toen), “een programma over de geschiedenis van onze streek', aldus Lucas Hoogkamp. “Net als al onze andere presentatoren, spreek ik tijdens de hele uitzending uitsluitend Fries.”