Paus pleit voor gevangen Nigerianen

ABUJA, 23 MAART. Paus Johannes Paulus II heeft tijdens zijn driedaagse bezoek aan Nigeria bij de regerende militaire junta aangedrongen op respectering van de rechten van de mens en, vooral, vrijlating van politieke gevangenen. Hij droeg vandaag in Kubwa, nabij de hoofdstad Abuja, de tweede en laatste openluchtmis op van zijn pastorale bezoek aan Nigeria.

In zijn preek beklemtoonde hij vanmorgen dat “de kerk ons leert alle menselijke leven te respecteren en ontzag te hebben voor rechten en plichten, van burgers, regeringen en volkeren”. Het Vaticaan heeft de Nigeriaanse autoriteiten een lijst gegeven van 60 politieke gevangenen die het in vrijheid gesteld wil zien. Een woordvoerder zei dat de regering erin toegestemd heeft de lijst te bestuderen en later zal reageren.

Tijdens een ontmoeting met islamitische leiders op zondag zei de paus dat zowel christendom als islam (die beide door zo'n 45 procent van de Nigerianen worden aangehangen) grote waarde hechten aan “menselijke waardigheid en leven”.

De militaire leider van Nigeria, generaal Sani Abacha, is een moslim. Sinds zijn machtsgreep in 1993 heeft hij tientallen politieke tegenstanders en activisten voor vakbonds- en burgerrechten gevangen gezet.

Het Vaticaan wilde niet kwijt welke namen er staan op de lijst van gevangen voor wie het clementie vraagt, alleen dat het om “bekende personen” gaat. Nigeria's prominentste gevangene is de zakenman Moshood Abiola, de vermoedelijke winnaar van de door de militairen geannuleerde presidentsverkiezingen van 1993. (AFP, Reuters)