Orderportefeuille industrie dikker

De orderportefeuille van industriële bedrijven was in februari beter gevuld dan een maand eerder. Het indexcijfer is in die maand met 0,4 punten gestegen tot 99,1.

Dat blijkt uit berekeningen van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Voor de komende maanden blijven de ondernemers positief gestemd, vooral voor de sectoren halffabrikaten en consumptiegoederen. In die sectoren ligt de hoeveelheid orders een stuk hoger dan in de referentiemaand maart 1996.

Anders vergaat het de sector investeringsgoederen. Doordat minder uit voorraad wordt verkocht, de scheepsbouw kwakkelt en door het faillissement van Fokker, ligt de gemiddelde orderportefeuille in deze sector 8 procent lager dan in maart 1996. Ook voor de komende maanden verwachten de ondernemers juist voor deze sector geen verhoging van de bedrijvigheid.

Het producentenvertrouwen lag in februari op bijna hetzelfde hoge niveau als aan het begin van het jaar.