McDonald's Indonesië

JAKARTA, 23 MAART. Door de aanhoudende economische crisis heeft fastfoodketen McDonald's veertien restaurants in Jakarta moeten sluiten. “Sinds begin deze maand zijn we begonnen enkele zaken te sluiten”, zei Bambang Rachmadi, president directeur van McDonald's Indonesië vanmorgen in de lokale krant Kompas. “Inmiddels zijn het er veertien. We hopen dat het een tijdelijke maatregel kan zijn.”

McDonald's heeft de afgelopen maanden de kosten met 20 procent zien stijgen. Het bedrijf moet de meeste ingrediënten namelijk importeren. Dat leidde tot een exorbitante stijging van de prijzen. Een Happy Meal bestaande uit een hamburger, cola en frites kostte een jaar geleden nog vijfduizend roepia. Liefhebbers moeten alleen voor een gewone hamburger dat bedrag nu al neertellen. Door de sluiting van de restaurants hebben freelancers hun baan verloren, het vaste personeel blijft nog in dienst.

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft zaterdag aanzienlijke vooruitgang gemeld in de onderhandelingen met Indonesië over hervormingen om een hulpplan te kunnen bieden voor het door een crisis getroffen land. Maar waarschijnlijk zal het IMF-team nog de hele volgende week in Jakarta aan het werk zijn, zei teamleider Hubert Neiss na afloop van het overleg.