Koninklijke Olie fors hoger door stijging olieprijs

AMSTERDAM, 23 MAART. De graadmeter van de Amsterdamse effectenbeurs profiteerde vanmorgen van een forse koersstijging van Koninklijke Olie. De AEX-index, waarin 'olies' voor een tiende deel in wegen, schoot omhoog naar een nieuw record. KLM moest terug.

AMSTERDAM Rond het middaguur stond de index op 1126,58 punten, een toename met 5,60 punten. Eerder werd een hoogtepunt genoteerd van 1132,79 punten. Het bericht dat een aantal olieproducerende landen zijn productie gaat beperken, deed de olieprijs met anderhalve dollar per vat stijgen. Het aandeel Koninklijke Olie, dat zwaar weegt in de AEX-index, steeg op basis van die olieprijsstijging 5,20 gulden op 121,30 gulden en nam de rest van de beurs op sleeptouw.

Verliezers als gevolg van de stijgende olieprijs waren er ook. KLM had te lijden, en leverde 2 gulden in op 85,20 gulden. KLM was daarmee de grootste verliezer. Ook PolyGram moest terug met 1,70 gulden op 112,10 gulden. Bierbrouwer Heineken, vrijdag nog een van de gangmakers, verloor 8,00 gulden op 457,50 gulden.

Handelshuis Hagemeyer, vorige week al een van de grote stijgers, bleef het goed doen. Een bankensyndicaat stortte vorige week een groot aandelenpakket uit over het Damrak, dat afkomstig was van de Aziatische voormalige grootaandeelhouder First Pacific. Volgens een beurslid zijn alle 41 miljoen aandelen nu herplaatst. Hagemeyer bleef populair en steeg met 2,50 gulden tot 100,00 gulden.

Op de lokale markt was textielfabrikant Van Heek-Tweka een uitschieter. Het textielconcern maakte vorige week zijn winstprognose, nettowinst van 2 miljoen gulden, voor het komend boekjaar bekend en deze viel blijkbaar goed bij beleggers. Van Heek-Tweka noteerde 14,60 gulden, een winst van 1,80 gulden.

Begaclaim klom 0,95 gulden op 10,75 gulden. Het fonds speculeert op de schadeclaim van 1,2 miljard gulden die Begemann en voormalig topman Joep van den Nieuwenhuyzen in verband met de HCS-affaire hebben gedeponeerd bij de effectenbeurs en justitie.

De dollar reageerde niet op het besluit van de Russische president Jeltsin om de regering naar huis te sturen. De Amerikaanse munt was onveranderd op 2,0630 gulden. Op de obligatiemarkt veranderde per saldo weinig in de koersen.

TOKIO De effectenbeurs in Tokio was aanvankelijk duidelijk hoger, na berichten in de media dat de overheid deze week zal besluiten omgerekend zo'n 15 miljard gulden in de aandelenmarkt te pompen om prijzen op te drijven. In de loop van de handelssessie moest de beurs een flink deel van de winst prijsgeven.

Het Nikkei-gemiddelde eindigde met een plus van 38,36 punten (0,23 procent) op 16.868,83 punten.

De overige beurzen in Azië gaven een gemengd beeld te zien, met Kuala Lumpur (plus 0,6 procent) als grootste winnaar en Seoel (min 1,9 procent) als grootste verliezer.